SUĐENJE PERKOVIĆU I MUSTAČU

Njemačko tužiteljstvo pružilo zaštitu svjedoku Krmpotiću

19.04.2015 u 21:38

Bionic
Reading

Svjedok na suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču Ivan Krmpotić i njegova supruga Branka, dobili su zaštitu njemačke države, nalaze se u Münchenu i osjećaju se dobro.Nakon što je sinoć provaljeno u zgradu u kojoj stanuju, Krmpotiću je u poštanski sandučić ubačena prijeteća poruka koja se odnosi na njegovo najavljeno svjedočenje na Višem zemaljskom sudu u Münchenu. Dobro obaviješteni izvori iz Njemačke tvrde kako hrvatska policija nakon te provale nije pružila zaštitu svjedoku, pa je to učinila njemačka država, javlja HRT

Ukupno 8 svjedoka primilo je različite pritiske i prijetnje, putem medija ili državnih organa, izravno ili članovima obitelji. Predstavnik glavnog državnog odvjetnika Njemačke Leinhard Weiss tvrdi, vrlo je čudno da se razni neugodni događaji sa svjedocima poklapaju s terminima njihova svjedočenja. Perkovićev branitelj Anto Nobilo, ustvrdio je ovih dana u Münchenu kako su se neki od svjedoka neistinito žalili i pretjerivali.

Pritisak na svjedoke odjeknuo je u javnosti nakon nedavnih tvrdnji Udbina agenta Vinka Sindičića, svjedoka neugodnog za Josipa Perkovića. On je rekao da ga je sivim terencem sjeverno od Nürnberga netko pokušao izgurati s ceste i tako likvidirati. Njemačka policija istražuje nesreću, a tužitelj Weiss kaže, glavni savezni državni odvjetnik borit će se protiv manipuliranja svjedocima.

O pritiscima na svjedoke, na prošlom je ročištu na Visokom njemačkom sudu govorio njemački kriminalistički inspektor Roland Bruder - posebno ističući Krmpotića. Suđenje u Münchenu nastavlja se sutra svjedočenjem višeg kriminalističkog inspektora Rudolfa Kreilingera, sutkinje na Visokom njemačkom sudu Yvonne Ott te bivšeg šefa slovenskog ogranka SDS-a Silvestra Gorenca i hrvatskog istražitelja Ante Glavana.