SUĐENJE SANADERU

Potvrđeno: Država je preplatila Fiolićevu nekretninu u Planinskoj

17.04.2015 u 18:24

Bionic
Reading

Nekretnina u Planinskoj ulici od čije je prodaje bivši premijer Ivo Sanader navodno primio 17 milijuna kuna provizije vrijedila je, prema procjeni građevinske vještakinje iz IGH, 43,7 milijuna kuna kada ju je Ministarstvo regionalnog razvoja 2009. po višoj cijeni kupilo od tvrtke Stjepana Fiolića

Vještakinja Ksenija Špoljarić kazala je na suđenju Sanaderu i ostalima u slučaju Planinska da je riječ o procjeni na dan sklapanja ugovora i bez PDV-a. Već u trenutku zaključenja ugovora o leasingu kojim je Ministarstvo Petra Čobankovića platilo transakciju nekretnina je procijenjena na 59,6 milijuna kuna čime je proračun oštećen za 15,9 milijuna kuna bez kamata, zaključila je vještakinja.

Obrana je potom zatražila vrijeme da prouči vještačenje za koje je i Sanader na posljednjem ročištu na zagrebačkom Županijskom sudu rekao da je napravljeno na njihovu štetu i bez potrebnih dokumenata.

U nastavku suđenja 23. travnja trebala bi biti ispitana supruga Stjepana Fiolića, bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesne industrije koji je priznao da je Sanaderu, nakon što mu je Čobankovićevo ministarstvo otkupilo nekretninu, predao milijunsku proviziju. Fiolić je na sudu ispričao da je bivšem premijeru odnio 17 milijuna kuna u kutiji za hrenovke, a i Čobanković je priznao optužbe za korupciju pa je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen na rad za opće dobro.

Uz Sanadera i Fiolića sudi se i Mladenu Mlinareviću, čija je tvrtka Inženjerski biro, prema Uskokovim tvrdnjama, udvostručila vrijednost nekretnine u Planinskoj prije nego što ju je otkupilo Čobankovićevo ministarstvo.

Nakon posljednjih svjedoka početkom svibnja očekuju se završne riječi u ovom suđenju, trećem po redu u kojem je Sanader na optuženičkoj klupi za korupcije tijekom političke karijere.