MAKINACIJE NA VELETRŽNICI

Bivši čelnik IDS-a optužen za pronevjeru

01.10.2009 u 13:46

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo u Puli podiglo je pred Županijskim sudom u Puli optužnicu protiv Bojane Sabljar (61) iz Rijeke i Bruna Frlana (40) iz Matulja zbog zlouporabe položaja i ovlasti

Okrivljenici se stavlja na teret da je od 2004. do 2006. u Matuljima kao prokurista obavljajući financijsko-računovodstvene poslove i kao ovlaštena osoba za raspolaganje novčanim sredstvima na žiro računu Regionalne veletržnice Rijeka-Matulji d.d., pronevjerila 742.616,09 kn na štetu Veletržnice, te još 25.347,00 kn na štetu jedne zadruge, piše Barkun

Prema optužnici, Sabljar je s računa Veletržnice isplaćivala novac kojim je pokrivala svoje kreditne obaveze kod većeg broja banaka, plaćala privatne obveze, podizala gotovinu te prisvajala dnevni utržak iz blagajne.

Okrivljeni Frlan, pak, optužen je jer je od siječnja do rujna 2004. godine, kao direktor Veletržnice, Sabljar isplaćivao plaću putem Studentskog centra, te je tako, zbog neplaćanja odgovarajućih poreza i doprinosa na plaću, oštetio proračun, HZMO, HZZO i Hrvatski zavod za zapošljavanje za ukupni iznos od 23.618,70 kn.

Sudeći prema optužnici, Frlana, iako direktora Veletržnice u većem dijelu trajanja Sabljaričine pronevjere više od 100.000 eura s računa poduzeća čiji su vlasnici Republika Hrvatska, Grad Rijeka, Općina Matulji, Primorsko-goranska i Istarska županija te niz trgovačkih društava, uključujući i županijsku tvrtku MIH, pulski ŽDO ne smatra umiješanim u pronevjeru, tereteći ga samo za široko rasprostranjen običaj plaćanja radnika preko student-servisa, što je najvjerojatnije „usput“ utvrđeno tijekom istrage pronevjere.

Zanimljivo je da je direktorsko mjesto u Veletržnici ovaj član Istarskog demokratskog sabora, inače ekonomist, zamijenio mjestom načelnika Općine Matulji u razdoblju od 2005. do 2009. godine, a na nedavnim lokalnim izborima je kao nositelj liste IDS-a osvojio vijećničko mjesto.

Sama saznanja o manjku u blagajni Veletržnice i pripadajuća istraga datiraju s kraja 2006. godine, kad je Frlan već obnašao dužnost načelnika. Unatoč 'nezgodnoj' okolnosti da im je načelnik pod službenom istragom, IDS nije poduzimao nikakve korake, tvrdeći da treba pričekati kraj istrage. Optužnica je, eto, podignuta krajem 2009. godine, te slijedi sudski pravorijek o krivnji matuljskog vijećnika.