OPTUŽENI ZA KORUPCIJU

Trgovanje utjecajem i grahom u slavonskoj policiji

14.04.2015 u 16:51

Bionic
Reading

Bivši načelnik vukovarsko-srijemske Policijske uprave Blaž Topalović izjavio je u utorak na početku suđenja na osječkom Županijskom sudu da se ne smatra krivim za kazneno djelo trgovine utjecajem, a isto je iskazalo još 12 okrivljenika, među kojima je nekoliko policijskih službenika, koje Uskok tereti za više koruptivnih kaznenih djela

Uz Topalovića, optuženi su njegov tadašnji zamjenik Mato Kirhbauer, njegov brat Antun Kirhbauer, policijski službenik za suzbijane organiziranog kriminala vukovarsko-srijemske PU, načelnik Odjela prometne policije Berislav Šarić, pomoćnik načelnika vinkovačke Policijske postaje Josip Miljanić, načelnik osječke Postaje prometne policije Borislav Vukušić, policijski službenik Zdenko Kozarac te još šest okrivljenika, koje Uskok tereti za trgovinu utjecajem, zlouporabu položaja i ovlasti, poticanje na ta kaznena djela te davanje mita za trgovinu utjecajem.

Optužnica Uskoka tereti Topalovića da je, koristeći svoj položaj visokorangiranog policijskog službenika, od 13-okrivljenog ravnatelja vinkovačkog Doma zdravlja Đure Vidića zatražio primanje u radni odnos dvije osobe na radna mjesta spremačice i medicinske sestre, što je Vidić obećao, unatoč ostalim kandidatima koji su se javili na natječaj. Vidića se tereti da, je sukladno datom obećanju, unaprijed odabranim osobama omogućio primanje u radni odnos, od kojih je jedna to odbila, zbog dobivanja drugog zaposlenja.

Optuženika Matu Kirhbauera tereti se da je, na traženje okrivljenika Miroslava Novakovića, pristao utjecati na policijske službenike da na graničnom prijelazu Ilok puste preko granice četiri državljana Srbije, iako je znao da nisu prijavili boravak u Hrvatskoj, a kao protuuslugu od Novakovića zatražio 20 kilograma graha, što mu je on i predao.

Okrivljene policijske dužnosnike i policijske službenike tereti se da su tijekom 2013. godine počinili više kaznenih djela trgovine utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na ta kaznena djela, odnosno da su, na traženje ostalih okrivljenika, poduzimali protuzakonite radnje te od nadležnih policijskih službenika tražili da ne postupaju zakonito.

Optuženi su da su od policijskih službenika, koji su evidentirali određene prekršaje, tražili da ne sankcioniraju počinitelje prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, Zakona o osobnoj iskaznici te Zakona o oružju. Uz ostalo, tereti ih se da su od policijskih službenika tražili da ne kazne vozače koji su upravljali neregistriranim vozilima, bez vozačke dozvole i osobnih isprava ili su vozili pod utjecajem alkohola, ili da o događaju sačine samo službenu bilješku, bez evidentiranja prekršaja, a što su u nekoliko navrata, policijski službenici odbili učiniti.

Uskok je najavio kako će tijekom suđenja predložiti ispitivanje 22 svjedoka, a dokazni postupak započeo je preslušavanjem snimki telefonskih razgovora između okrivljenika te okrivljenika i drugih osoba, snimljenih tijekom njihova tajnog praćenja.