SUD STAO NA STRANU DUBRAVKE HRABAR

Dječja pravobraniteljica nije bila zlostavljana!

14.04.2015 u 15:17

Bionic
Reading

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić pravomoćno je izgubila spor zbog mobinga protiv zagrebačkog Pravnog fakultetu, pokrenut jer ju je, navodno, zlostavljala profesorica i predstojnica Katedre za obiteljsko pravo Dubravka Hrabar. Županijski sud u Zagrebu potpuno je preinačio presudu nižeg suda, koji joj je bio dao za pravo i dodijelio joj odštetu od 200 tisuća kuna, zaključivši da nije bilo osnove za optužbe o mobingu ili povredi dostojanstva i digniteta

Sudska trakavica u čijoj pozadini stoje nesuđene izmjene Obiteljskog zakona, vuče se još od 2013. godine, kada je Milas Klarić kao docentica na Pravnom fakultetu ušla u radnu skupinu za njegovu izradu - dok je Hrabar s cijelom katedrom kasnije iznijela stotine primjedbi na prijedlog Zakona. Ustavni sud ga je na koncu srušio, a Milas Klarić je u međuvremenu izabrana za pravobraniteljicu za djecu.

Sada će umjesto odštete od 200 tisuća kuna, još morati platiti sudske troškove u iznosu od gotovo 80 tisuća kuna.

Zagrebački Županijski sud u opširnom rješenju pobio je gotovo sve teze iz prvostupanjske presude, koja je prošle godine plasirana u medijima kao nedvojben dokaz da je Hrabar zlostavljala svoju mlađu kolegicu. Sada je pravomoćno utvrđeno da toga nije bilo - ni u upozorenju predstojnice da neki studenti smatraju njena predavanja nekvalitetnim niti u obraćanju da nema što govoriti na sastancima Katedre - jer je to tradicija kad se radi o mlađim članovima - kao ni u glavnom prijeporu oko sudjelovanja u izradi Obiteljskog zakona.

Sud je zaključio da se jednokratna reakcija na granici uvredljivog, kada je Hrabar kazala Milas Klarić da joj 'to ne treba jer će cijela Katedra popljuvati Zakon', po hrvatskom zakonu ne može smatrati uznemiravanjem.

'Jako sam zadovoljna jer je pravosuđe pokazalo da ima smisla vjerovati u njega i u dobre, poštene i kompetentne suce', kazala je Hrabar za tportal. Milas Klarić tijekom utorka nije bila dostupna za komentar.