SUKOB OKO MJENJAČNICE

Otkrivamo pozadinu ubojstva osječkog odvjetnika

23.03.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Jutros je, po izlasku iz zatvora, Viktor Tolj ubio poznatog osječkog odvjetnika Vlatka Vidakovića, a zatim presudio i sebi. Iako je ubojstvo šokiralo javnost, neki Toljevi poznanici, okupljeni ispred Vidakovićevog ureda, nisu iznenađeni njegovim činom. Naime, kažu da je Tolj donio čvrstu odluku i proveo je u djelo jer je, navodno, smatrao da mu je Vidaković nepravedno preoteo prostor njegove nekadašnje mjenjačnice, koja se nalazi u produžetku Vidakovićeva ureda

Okolnosti ubojstva još se utvrđuju, a ono što je poznato jest da je Vidaković zastupao Tolja kojem se sudilo zbog otmice sina odvjetnika Radoslava Arambašića 2007. godine. Iako motiv te otmice nije bio naveden, Toljevi poznanici, s kojima je razgovarala reporterka tportala, tvrde da je on odvjetniku Arambašiću posudio novac, a kako mu ovaj nije vraćao, htio ga je zastrašiti. No zbog tog 'zastrašivanja', odslužio je nekoliko godina zatvorske kazne.

Međutim, priča o dugovima kao motivu za otmicu u tom slučaju ne mora biti točna, jer Arambašić je u to vrijeme bio odvjetnik Gordane Getoš Magdić, čiji je iskaz Glavaša nakratko odveo u pritvor.

Potom je protiv Glavaša otvorena istraga, a Gordana Getoš Magdić pod pritiskom obitelji promijenila je odvjetnika i pokušala promijeniti iskaz, tvrdeći da su je na njega prisilili. 

Policija istražuje motive koji su Tolja jutros nagnali da ubije svog odvjetnika Vlatka Vidakovića, ali Toljevi poznanici tvrde reporterki tportala da je s njim imao nesuglasice oko poslovnog prostora u kojem je nekoć bila Toljeva mjenjačnica.

Tolj je jutros pred ulaznim vratima sačekao otvaranje Vidakovićeva ureda, a nakon toga je ušao i usmrtio odvjetnika pred očima Vidakovićeve kćei, koja je radila u pisarnici očeva ureda.

Nakon što je počela pucnjava, Vidakovićeva kći istrčala je u optičarsku radnju do ureda i u panici tražila telefon od djelatnica, rekavši im da je 'tata ubijen'. Nakon toga, kažu djelatnice, začula su se još dva pucnja, a zatim su one u panici iz radnje pobjegle preko ceste na tržnicu. S jednim od ta dva pucnja, ubojica je navodno presudio sebi, no detalji nisu poznati jer je istraga u tijeku.

Da su u Vidakovićevu uredu pronađena dva tijela i da je došlo do pucnjave iz vatrenog oružja, potvrdio je reporterki tportala i zamjenik županijskog državnog odvjetnika Miroslav Kraljević.

'Radi se o 57-godišnjaku i 61-godišnjaku. Očevid još traje, ali je očigledno da se ovdje radi o ubojstvu i samoubojstvu', rekao je Kraljević te nadodao da nije bilo trećih osoba, a da se motiv još istražuje.


Viktor Tolj zvani Vito je nakon Domovinskog rata, u kojem je ranjen u nogu i zbog čega je imao zdravstvenih problema sa zarastanjem rane, pokušao raditi s legalnim novčanim transakcijama otvaranjem mjenjačnice.

U tim poslovnim vremenima odlučio se i za renoviranje prostora kod željezničkog kolodvora u kojem je otvorio ćevabdžinicu, po Rubeljovoj recepturi. No svi poslovi su zamrli, a Vito je, tvrde sugovornici naše reporterke, počeo svoj novac posuđivati raznim ljudima, 'prijateljski' i uz kamate. O njemu se vrlo malo znalo, a po Osijeku kruže glasine, koje je nemoguće jasno provjeriti, da je prije Domovinskog rata, u mlađim danima, snimao erotske filmove u Austriji, zbog čega se i podvrgao estetskoj operaciji nosa.

Radoslav Arambašić, čijeg je sina 2007. Tolj oteo, rekao je u razgovoru za Nacional da su mu se nakon otmice javili neki prijatelji i rekli kako su uvidjeli da je on bio u pravu kada je upozoravao na kriminalne aktivnosti nekih bivših ratnika, koji su godinama strah i trepet Osijeka.

'Velika većina Osječana ne opravdava njihovo ponašanje, ali su u strahu od lokalnih siledžija koji se busaju u prsa ističući svoje ratne zasluge. Čini se da je ova drama, koja se dogodila mojoj obitelji, neizravno pokazala kakvo je zapravo pravo stanje stvari u Osijeku i kako bi svi mogli završiti ako i dalje nijemo nastave promatrati i tolerirati takvo ponašanje lokalnih siledžija', zaključio je tada Radoslav Arambašić.