TALIJANSKI SUD:

Linić nije vlasnik računa u tršćanskoj štedionici

20.03.2015 u 15:52

Bionic
Reading

Sutkinja riječkoga Općinskog suda u petak je na ročištu sudskog postupka u kojem Slavko Linić tuži novinski portal Index.hr , predočila dopis iz tršćanskog suda u kojem se navodi da Linić nije vlasnik računa u tršćanskoj štedionici Casa di risparmio, na koji mu je, prema tvrdnjama Indexa, uplaćen mito zbog pogodovanja u privatizaciji Jadranskog pomorskog servisa (JPS)

Saborski zastupnik Linić u tužbi traži naknadu štete od 160.000 kuna od Indexa.hr zbog objave četiriju tekstova na tome novinskom portalu, o navodnom Linićevu pogodovanju u privatizaciji Jadranskog pomorskog servisa (JPS), i uplati mita preko računa u tršćanskoj štedionici Casa di risparmio.

Sutkinja Iva Smokvina-Dadasović je predočila dopis tršćanskog suda gdje je, na molbu riječkog Općinskog suda, razgovarano s predstavnicima tršćanske Case di risparmio tražeći odgovor na pitanje je li Linić vlasnik računa ili je ranije bio, a oni su utvrdili da nije vlasnik niti jednog tekućeg računa u toj štedionici.

Svjedokinja Mirja Tomas, bivša osobna tajnica direktora JPS-a Ante Marasa, na današnjem ročištu je potvrdila svoje tvrdnje date Indexu, po kojima je Linić vlasnik računa tršćanske štedionice.

Kazala je da je od Marasa 2002. godine dobila popis brojeva bankovnih računa i zasebno imena vlasnika tih računa za uplatu novčanih iznosa. Kao vlasnici tih šest računa su navedeni tada bivši ministar pomorstva Željko Lužavec, direktor riječkog Croatia osiguranja Ivan Vanja Frančišković, predsjednik Nadzornog odbora JPS-a Jasminko Umičević, Ante Maras i njegov sin Aleksandar Maras, a šesto ime nije navedeno.

Mirja Tomas je kazala da je zaključila da to mora biti Slavko Linić, tadašnji potpredsjednik Vlade.

Zaključila je da su to uplate mita za pogodovanje u privatizaciji i namještanju poslova s pomorskim prijevozom nafte po Jadranu te da Linić mora biti jedna od osoba na tom popisu, jer se privatizacija JPS-a nije moga obaviti bez suglasnosti Vlade, odnosno samog Linića.

Rekla je da je direktor JPS-a Ante Maras intenzivno surađivao sa Slavkom Linićem te odlazio u njegov tadašnji ured u Zagreb.

Istaknula je kako joj Maras nikada nije rekao da je Linić povezan s tim računom te da nije vidjela niti jedan dokument da bi Linić trebao biti njegov vlasnik, ali unatoč tom je sigurna da on to jest.

Upitana tko je ručno dopisao prezime Linić na mjesto nedostajućeg imena na tom popisu, kazala je da je to napisao službenik tršćanske štedionice.

To je doznala, rekla je Tomas, od Antonija Repanića iz riječke skupine građana Pokret otpora koji je u Trstu, želeći utvrditi je li taj račun Linićev, u štedionici pokušao na njega uplatiti manji iznos eura, ali mu je rečeno da to ne može učiniti jer on nije Slavko Linić.

Tomas je također rekla da je dobila izvanredni otkaz u JPS-u jer je iznosila poslovne tajne u javnost, tijekom postupka u kojem je dokazivala da se protiv nje provodi mobing. Prijavila je sumnje u nezakonitosti u privatizaciji JPS-a Pnuskoku, a potom i talijanskoj financijskoj policiji, s obzirom na to da je i talijanska državljanka.

Ni od koga od njih nije dobila službeni odgovor o tijeku postupka, dodala je.

Indexu se obratila preko riječke skupine građana Pokret otpora, u želji da javnost upozna s time što je sve u JPS-u poslovna tajna, rekla je Mirja Tomas.

Prema tvrdnjama iznijetim preko portala Index.hr, šestorica osoba s popisa dobili su, navodno, između 5.000 i 27.000 američkih dolara, a na navodni Linićev račun je uplaćeno 25.000 dolara. Plaćanje se obavljalo preko off shore tvrtke Delta grip, navedeno je na portalu.

Suđenje na riječkom Općinskom suda će se nastaviti nakon što se s talijanskog jezika prevede dodatna dokumentacija koju je danas svjedokinja Mirja Tomas predočila sudu. Među njom je i potvrda koju je dobio Radovan Smokvina iz riječke skupine građana Pokret otpora, koji je, također utvrđujući je li sporni račun Linićev, na njega uplatio manji iznos iz Švicarske. Na toj potvrdi, kako je kazala Tomas, stoji da je vlasnik računa Slavko Linić.