SDP-OV GRADONAČELNIK ĐAKOVA

Zastupnik lažirao papire u korist svoga prijatelja

28.09.2009 u 11:04

Bionic
Reading

Saborski zastupnik SDP-a i gradonačelnik Đakova Zoran Vinković krivotvorio je dokumente kako bi tvrtki Energa, u čijem je sastavu i istoimena Dobrovoljna vatrogasna udruga, pribavio vatrogasno vozilo vrijedno tri i pol milijuna kuna

ĐAKOVO - Vinković je DVU Energa, koju je osnovao đakovački poduzetnik i njegov prijatelj Zlatko Kajmić, suprotno odlukama Gradskog vijeća, proglasio središnjom vatrogasnom postrojbom u Đakovu i tako obmanuo i Vladu, koja je iz programa nabave 210 vozila vatrogasne namjene jedno dala i Energi.

Vozilo marke Mercedes, oznake DCAFS, tip A, vrijedno oko 3,5 milijuna kuna, koje je u prosincu 2008. uručila tadašnja potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, trebalo je pripasti Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Đakovo. No, aktualna premijerka tada je bila obmanuta.

Kriteriji za dodjelu vozila bili su vrlo jasni. Mogla su ih dobiti jedino ona vatrogasna društva čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave i koja, na temelju jasno propisane procedure, dobiju status središnje vatrogasne postrojbe. Temeljem stručne analize, koju je potom usvojilo nadležno tijelo MUP-a te potvrdilo đakovačko Gradsko poglavarstvo, DVD Đakovo, čiji je osnivač grad, dobilo je status središnje vatrogasne postrojbe.

Prvo je Zoran Vinković 9. veljače 2004. potpisao dokument u kojem stoji da je središnja vatrogasna postrojba DVD Đakovo, što je bilo točno, a potom je 2. ožujka iste godine potpisao drugi, lažirani dokument, u kojem stoji da je središnja vatrogasna postrojba DVU Energa.

Vinković je nekoliko mjeseci prije nego što je sporno vozilo dodijeljeno DVU Energi bio upozoren da je svojim postupcima učinio protuzakonite radnje. O tome ga je obavijestio inspektor unutarnjih poslova PU osječko-baranjske Zoran Tadić, no Vinković nije mario.