POLUOTVORENI ODJELI

Ove godine iz zatvora pobjeglo 11 zatvorenika

27.09.2009 u 19:42

Bionic
Reading

Već se danima traga za Perom Kukićem (25) koji je umjesto da policajcima da traženu osobnu iskaznicu - pucao u njih. On je jedan od 11 zatvorenika koji su ove godine pobjegli iz hrvatskih zatvora i kaznionica

Jedan od boljih policijskih ulova tijekom rujna je bilo uhićenje Ivana Jelinića (43), koji se sumnjiči za ranjavanje vlasnika zaprešićke mjenjačnice sredinom kolovoza. Mario Kompanović, osuđen na 14 godina zatvora zbog dvostrukog ubojstva, jednostavno je išetao iz Kaznionice u Požegi, da bi se koji dan kasnije sam prijavio policiji u Zagrebu.

'Iz zatvora i kaznionica u prvih devet mjeseci ove godine udaljilo se 11 osoba. U jednom slučaju to se dogodilo tijekom sprovođenja, dva puta su zatvorenici pobjegli iz zatvora i kaznionica otvorenog tipa, a osam puta iz onih poluotvorenog tipa (u kojima su inače blaži uvjeti, op.a.)

Što se tiče zlouporaba pogodnosti, od početka godine ih je bilo 28. U 20 slučajeva zatvorenici se nisu vratili s vikenda ili dopusta, dok se osam osoba nije vratilo s prekida kazne. No prekid kazne je nešto što odobrava sudac izvršenja, a ne mi. Ove godine nismo imali nijedan bijeg iz kaznionica zatvorenog tipa ili onih maksimalne sigurnosti', kaže Branko Peran, v.d. ravantelja Uprave za zatvorski sustav za Večernji.hr.

Bjegova iz kaznionica zatvorenog tipa nije bilo ni 2007. ni 2008, što je ohrabrujući podatak u usporedbi sa 2001. kada ih je bilo 19. Što se pak tiče bjegova iz poluotvorenih ili otvorenih zatvora, njih je 2008. bilo 20, a 2007. godine 68.