AFERA SPAČVA I MALI BISKVITI

USKOK: Slavko Linić je čist, ali i oni koje je optuživao

19.02.2015 u 20:46

Bionic
Reading

USKOK se nakon više od pola godine očitovao o ulozi bivšeg ministra financija Slavka Linića u predstečajnoj nagodbi Spačve i prozivke da je oštetio državni proračun. Oglasili su se i o nizu optužbi koje je Linić iznio na konferenciji za medije nakon što je smijenjen

'Povodom medijskih objava kojima se ukazivalo na moguće nezakonitosti i nepravilnosti u postupku predstečajne nagodbe između Ministarstva financija RH i dužnika društava Spačva, a prema kojima je ministar financija Slavko Linić oštetio državni proračun Republike Hrvatske, utvrđeno je kako u postupanju ministra financija Slavka Linića, a ni drugih osoba koje su sudjelovale u postupku sklapanja predstečajne nagodbe, nisu ostvarena obilježja kaznenih djela za koja se progoni po službenoj dužnosti, niti je provedbom postupka navedene predstečajne nagodbe oštećen proračun Republike Hrvatske', stoji u priopćenju.
Istražene su i optužbe koje je Linić bombastično iznio na konferenciji za medije krajem svibnja u kojima je prstom upirao u premijera Zorana Milanovića i njegovog brata kojem je Milanović navodno namještao poslove.


Linić je tada optužio Milanovića da je preko tvrtke Mali biskviti htio uništiti Kraš. 'PNUSKOK-u je naloženo provođenje kriminalističkog istraživanja radi razjašnjenja mogućih nezakonitosti u postupcima odobravanja kredita HBOR-a društvu Mali Biskviti, kredita Centar banke društvu Miglu Autopraone, provođenju poreznog nadzora nad društvom Ina, zamjene založnog prava zasnovanog na nekretninama društva Konel te kupnje zakupljenog poslovnog prostora u Slavonskom Brodu od društva Mostarkić.

Analizom prikupljene dokumentacije koja se odnosi na poslovne događaje spomenutih društava te na temelju rezultata provedenog kriminalističkog istraživanja, utvrđeno je kako se u ponašanju osoba koje su sudjelovale u tim postupcima nisu ostvarila obilježja kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti, a niti je uslijed tih postupaka nastupila šteta za proračun Republike Hrvatske', zaključuju.