TRAŽENI ŠEF MOL-A

Hernadi opet osvanuo na Interpolovoj tjeralici

17.02.2015 u 17:18

Bionic
Reading

Predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Tamas Hernadi ponovno se našao na Interpolovoj tjeralici nakon što je s nje skinut u ožujku prošle godine

U tjeralici kao i prvog puta stoji da ga Hrvatska traži zbog davanja mita. Hernadi je s Interpolove tjeralice skinut na osobni zahtjev u ožujku prošle godine. Suđenje u odsutnosti trebalo mu je u Hrvatskoj početi početkom ovog mjeseca, no ročište je odgođeno jer spis nije preveden 'na jezik koji optuženi razumije' tj. s hrvatskog na mađarski.

Podsjetimo, nakon što je pokretanje istrage protiv Hernadija zbog davanja mita bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu, DORH je tražio od mađarskih pravosudnih tijela da ispitaju šefa MOL-a, no oni su to uporno odbijali. Hrvatskoj nije preostalo ništa drugo nego da za Hernadija odredi pritvor i pokrene suđenje u odsutnosti.


Hernadi nije bio priveden ni nakon što je za njim raspisan europski uhidbeni nalog i nakon što se njegovo lice pojavilo na crvenoj Interpolovoj tjeralici.

U optužnici protiv Hernadija stoji da je tijekom 2008. i 2009. Sanadera podmitio s deset milijuna eura kako bi u mađarsku korist izmijenio međudionički ugovor u Ini. Zbog slučaja Hypo i Ina - MOL, odnosno da je za mito od deset milijuna eura prepustio upravljačka prava u Ini mađarskom MOL-u, Sanader je krajem studenoga 2012. nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od deset godina zatvora.