KORUPCIJSKA AFERA INA - MOL

Počinje suđenje u odsutnosti Zsoltu Hernadiju

12.02.2015 u 08:23

Bionic
Reading

Na zagrebačkom Županijskom sudu trebalo bi početi suđenje u odsutnosti predsjedniku uprave MOL-a Zsoltu Hernadiju zbog optužbi da je podmitio bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera koji mu je zauzvrat navodno prepustio upravljačka prava u Ini.

Nakon pokretanja istrage državno odvjetništvo je od Mađarske tražilo da ispitaju Hernadija ili da mu uruče poziv, no mađarska su pravosudna tijela uporno odbijala pozivajući se na zaštitu nacionalnih interesa. Hrvatska je nedostupnom Hernadiju odredila istražni zatvor i odlučila mu suditi u odsutnosti, a njegovom privođenju nije pomoglo ni raspisivanje europskog uhidbenog naloga, podsjeća HRT

U međuvremenu Hernadi je i od hrvatskog Ustavnog suda tražio da opozove odluku o istražnom zatvoru navevši da poziv za dolazak na hrvatski sud nikada nije primio te da ne može biti odgovoran što mu mađarske vlasti pozive iz Hrvatske nisu prosljeđivale. No, Ustavni ga je sud odbio ističući da je i činjenica što Hernadi nije nedostupan hrvatskim vlastima dostatna za određivanje istražnog zatvora.