PRIORITETI NAŠE POLICIJE

Veći im zločin slika Snjeguljice s travom, nego cyber linč Pupovca

11.02.2015 u 15:26

Bionic
Reading

Na rođendan su mu policajci došli na vrata i rekli da mora na razgovor. Bila mu je puna kuća gostiju i 48-godišnji Stjepan Pavleković iz Lepoglave bio je, kaže, u šoku. Uspio je dogovoriti da na razgovor dođe tjedan dana poslije. Kad je došao u postaju, inspektori su pred njega stavili slike Popaja i Snjeguljice na kojima je list konoplje zbog čega će naposljetku morati platiti kaznu. Ovakva policijska revnost zaslužila bi svaku pohvalu da ovih dana ne svjedočimo strašnom govoru mržnje na facebook-stranici Branimira Glavaša, nepravomoćno osuđenog za ratni zločin protiv civila

'Te slike sam dobio na profil na Facebooku. Bile su mi simpatične pa sam ih podijelio. Objasnili su mi da promoviram opojne droge, a to je kazneno djelo', rekao je Pavleković za 24 sata.hr. Dodao je da nigdje na slikama ne piše da je riječ o marihuani.

To je rekao i na sudu, ali sutkinja nije dopustila da se ta njegova izjava unese u zapisnik.

'U svoju obranu sam spomenuo Državno povjerenstvo koje je tog istog dana dalo zeleno svjetlo za korištenje marihuane u medicinske svrhe. Sjetio sam se i stranke ORaH koja se zalaže za legalizaciju i HTV-a koji je objavio dokumentarac o Pink Floydu u kojem Miki Maus puši travu', rekao je Pavleković. Požalio se da će mu kao nezaposlenom kazna od 1.000 kuna će mu teško pasti jer je riječ o 40 posto primanja od Zavoda za zapošljavanje.

Za razliku od gospodina iz priče koji tvrdi da mu ni na kraj pameti nije bilo popularizirati konzumiranje marihuane, nepravomoćno osuđeni za ratne zločine Branimir Glavaš preko svojeg facebook-profila slobodno - nekažnjeno - promovira govor mržnje kojim se poziva na linč Milorada Pupovca te prijeti svjedocima fotkama obješenih ljudi. Policajci se teško mogu izgovarati da su im promaknule zakonom također kažnjive aktivnosti na facebook-stranici bivšeg uznika Glavaša budući da mediji redovito o njima izvještavaju.

Prema Kaznenom zakonu koji je stupio na snagu 2013., kroz kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju (članak 325.) inkriminira se javno poticanje na nasilje i mržnju usmjereno prema određenim skupinama ljudi. Propisano je kažnjavanje onoga tko putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način javno potiče mržnju prema pojedincima ili skupinama ljudi. Za takvo kazneno djelo predviđena je zatvorska kazna od tri mjeseca do tri godine.

Govor mržnje može se sankcionirati i prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije i tada se tretira kao prekršaj za koji je predviđena kazna od 670 do 4.000 eura.