FRA ŠIME, BANKARICA I CRKVENO ZEMLJIŠTE

Hoće li se splitski nadbiskup konačno pojaviti na sudu?

11.02.2015 u 14:35

Bionic
Reading

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić ipak će se morati pojaviti na klupi za sudske svjedoke, barem ako Crkva ozbiljno želi vratiti golemo zemljište u Baškoj Vodi koje je navodno nezakonito prodao njen odbjegli sin fra Šime Nimac u suradnji s bankaricom Jasminom Bilonić. Poziv za ročište zakazano u travnju uputila mu je sutkinja Trgovačkog suda u Splitu Marija Balić Jurišić

Nadbiskup Barišić prethodno se već oglušio na poziv splitskog Županijskog suda, gdje su Nimac i Bilonić bili optuženi za zlouporabu kojom je Crkva oštećena za 9,8 milijuna kuna. No umjesto pojavljivanja, poslao je pismo u kojem tvrdi da 'o ovom postupku nema nikakvih saznanja'. Sudac Slavko Lozina bio je milostiv i prihvatio nadbiskupovo obrazloženje pa je odustao od daljnjeg pozivanja, no Nimčeva odvjetnica Nela Pedišić podnijela je žalbu na osuđujuću presudu i tvrdi da će ona jednostavno morati biti ukinuta jer ključni svjedok nije ni saslušan.

Fratar iz Baške Vode, podsjetimo, osuđen je na dvije godine zatvora, a njegova partnerica i bivša zaposlenica Splitske banke na godinu i devet mjeseci.

Kanonski zakonik propisuje da je za prodaju crkvenih nekretnina potrebna suglasnost nadređenih, ali nije precizirano je li dovoljna usmena ili pismena. Odvjetnica Pedišić pokušala je pred sucem Lozinom ispitati i još neke vodeće ljude Crkve nastojeći utvrditi kakva je bila dosadašnja praksa u sličnim slučajevima, no to joj nije bilo dopušteno.

U novom postupku pred Trgovačkim sudom, na kojemu bi se konačno trebao pojaviti i nadbiskup Barišić, tužbu je podnijela Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Baške Vode, i to protiv kupca spornog zemljišta - tvrtke Sunčani Bast tražeći poništenje ugovora. Crkva tvrdi da fratar iz Baške Vode nije imao suglasnost za prodaju, a odvjetnik ove tvrtke da nikakva suglasnost - nije ni bila potrebna.

U ovom postupku fra Šime Nimac trebao bi se pojaviti samo kao svjedok, kao i nadbiskup Marin Barišić