HOS-ovci BIJESNI

Policija u noćnoj smjeni: Uklonjen natpis 'Za dom spremni'!

29.01.2015 u 07:35

Bionic
Reading

Bez ikakve najave, u srijedu kasno navečer uklonjen je natpis 'Za dom spremni', nedavno dodatno uklesan na kameni spomenik poginulim pripadnicima Devete bojne HOS-a u Splitu. Kako je objavljeno na stranici veterana ove postrojbe na Facebooku, učinio je to 'maskirani policajac' kojega je osiguravalo njegovih dvadesetak naoružanih kolega iz redovne i interventne policije

U splitskoj Policijskoj upravi tek su potvrdili da je 'natpis neprimjerenog sadržaja uklonjen sa spomenika', no nisu otkrivali nikakve detalje. Sporni natpis - za koji je odgovornost javno preuzeo gradski vijećnik HČSP-a Luka Podrug - alatom je doslovno 'odšteman' sa spomen-obilježja.

Udruga veterana Devete bojne HOS-a posljednjih dana nije se očitovala o intervenciji na spomeniku postavljenom u svibnju prošle godine, i to nakon što je u dogovoru s gradonačelnikom Ivom Baldasarom s njega izostavljen ustaški poklič koji se inače nalazi na službenom grbu ove postrojbe. No na svojim stranicama na Facebooku oštro su osudili potez policije u srijedu navečer.

'Sramota je to do čega smo došli pored ovakvog katastrofalnog stanja u državi. Hrvatska policija bavi se oskvrnjivanjem spomenika pobjedničke vojske. Pitamo se kako spavaju takvi ljudi', napisali su veterani, na što su se dovezale desetine komentara, između ostalog pozivajući i na nasilje.

Gradonačelnik Baldasar kazao je da je, po njegovim informacijama, na mjestu na kojem se nalazi spomenik bila interventna policija, no da on osobno uopće nije bio u kontaktu s policijom i da se nadao kako će se problem riješiti dogovorom. Žao mu je što je zbog ovoga Split ponovno postao 'grad-slučaj', odnosno mjesto u kojem se slavi ustaštvo.