U VARAŽDINU

Zaplijenjeno oružje namijenjeno terorizmu ili organiziranom kriminalu

07.01.2015 u 15:48

Bionic
Reading

Tridesetak pištolja, devet automatskih pušaka, prigušivači, laserski ciljnici i eksploziv, za koje se sumnja da su namijenjeni terorizmu ili organiziranom kriminalu, pronađeni su kod dvojice uhićenih 41-godišnjaka sa šireg varaždinskog područja, izvijestila je policija.

Nakon sumnje da su muškarci neovlašteno pribavljali i posjedovali veću količinu oružja, streljiva i eksplozivnih tvari, pretraženo je osobno vozilo i kuća kojima se koriste. U vozilu je pronađeno 20 pištolja, 16 automatskih pištolja, devet automatskih pušaka svi s pripadajućim spremnicima, više desetaka prigušivača, 14 spremnika za automatski pištolj, 11 elektrodetonatorskih kapisli, 2,8 kilograma eksploziva TNT, 30 ručnih bombi M75, osam spremnika za automatsku pušku Kalašnjikov, dva spremnika za automatsku pušku "MGV", 12 laserskih ciljnika i više stotina komada streljiva. U kući su pronađeni pištolj i puška kućne izrade te više desetaka lovačkih patrona i malokalibarskog streljiva.

"Akcija je bila planirana. Kod dvojice muškaraca pronađeno je specifično oružje, starije i novije, gotovo na svakom je prigušivač. Usudio bih se reći da je za terorističke namjere ili za organizirani kriminal. Istraga ide dalje", rekao je načelnik policijske uprave varaždinske Darko Jurčec na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Jurčec je dodao da muškarci do sada nisu bili poznati policiji.

Uhićeni 41-godišnjaci su osumnjičeni za nabavaljanje odnosno posjedovanje oružja radi preprodaje što je teži oblik kaznenog djela, a prijeti im kazna zatvora od tri do pet godina.

Voditelj varaždinske kriminalističke policije Dražen Bobek rekao je da je ovo najveća pojedinačna zapljena oružja oružja u dvadesetak godina, a načelnik Jurčec dodao je da je prošle godine zabilježen porast broja zapljena oružja u odnosu na 2013. pa je za neovlašteno posjedovanje ili distribuciju oružja prijavljeno gotovo 50 osoba.