SADNICE MASLINA I HODOČAŠĆE

Jambo pod istragom USKOK-a zbog 666 tisuća kuna

30.12.2014 u 11:59

Bionic
Reading

USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv Stipe Gabrića Jamba, bivšeg gradonačelnika Metkovića, pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i pročelnik Upravnog odjela za financije zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti, protuzakonitog posredovanja te zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti u pomaganju

Osnovano se sumnja da je Gabrić, tada gradonačelnik Grada Metkovića, tijekom studenoga 2007., od pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo zatražio da na teret gradskog proračuna osigura sredstva za potrebe predizborne kampanje za parlamentarne izbore na kojima je Gabrić bio nositelj koalicione liste u X. izbornoj jedinici.

Sukladno njegovu zahtjevu, pročelnik za gospodarstvo u više je navrata nabavio veći broj sadnica maslina koje su se dijelile na predizbornim skupovima, koje je u konačnici platio Grad Metković, čime je gradski proračun oštećen za najmanje 170 tisuća kuna.

Osim navedenog, Gabrić i pročelnik Upravnog odjela za financije Grada Metkovića od rujna 2009. do studenoga 2012., na štetu gradskog proračuna osigurali su sredstva za financiranje putovanja građana na hodočašće u Mariju Bistricu, iako su znali da nije bilo nikakve osnove za to da navedene troškove plaća Grad Metković. U cilju realizacije opisanog, I. okrivljenik naručivao je i odobravao plaćanje računa za prijevoz, smještaj i prehranu hodočasnika, a od pročelnika za financije tražio da ih supotpiše i provede njihovo plaćanje iz sredstava gradskog proračuna, što je on i činio. Na opisani način Grad Metković oštećen je za najmanje 225 tisuća kuna.

Nadalje, Gabrić je tijekom veljače i ožujka 2009., u namjeri da jednom društvu iz čije je vlasničke strukture izišao zbog nespojivosti s funkcijom gradonačelnika, a u kojem je njegova supruga odgovorna osoba, osigura potrebna sredstva za podmirenje dospjelih obveza, od pročelnika za gospodarstvo, koji je stvarno rukovodio i radom Neretvanske udruge maslinara te vodio njezine financije, zatražio da Udruga od navedenog društva kupi veći broj sadnica maslina koje će u konačnici platiti Grad Metković.

Iako je znao da se radi o društvu povezanom s Gabrićem, odnosno s članovima njegove obitelji, pročelnik za gospodarstvo dogovorio je i realizirao kupoprodaju sadnica maslina u ukupnom iznosu od 271 tisuću kuna, koje su plaćene iz proračuna Grada Metkovića.