TRAŽI SE UBOJICA MILANA LEVARA

Nakon 14 godina MUP nudi nagradu od 100.000 kuna

06.12.2014 u 14:15

Bionic
Reading

Policija ni nakon 14 godina nije uspjela otkriti ubojicu Milana Levara koji je javnosti postao poznat kao dragovoljni svjedok Haškog suda o zločinima nad srpskim civilima u Gospiću i okolici 1991. Stoga se nakon 14 godina policija sjetila raspisati nagradu od 100 tisuća kuna za obavijest koja će rezultirati ili pridonijeti razrješenju kaznenog djela teškog ubojstva Milana Levara iz 2000. godine

Tu je odluku potpisao potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

U MUP-u RH kažu da unatoč provedenom opsežnom kriminalističkom istraživanju, nisu došli do saznanja i dokaza na temelju kojih bi mogli nedvojbeno utvrditi identitet počinitelja tog kaznenog djela, tako da je potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić temeljem članka 78. st. 1. t. 1 Zakona o policijskim poslovima i ovlastima i članka 116. Pravilnika o načinu policijskog postupanja donio Odluku o javnom raspisivanju nagrade u iznosu od 100 tisuća kuna.


Naime, 28. kolovoza 2000. oko 15,45 sati u Gospiću, u dvorištu obiteljske kuće u Kaniškoj 39, nepoznati počinitelj je aktiviranjem eksplozivne naprave počinio teško ubojstvo tada 46-godišnjeg Milana Levara. Treba spomenuti da je država priznala odgovornost jer nije zaštitila Levara kao svjedoka Haškog suda, iako se na to obvezala, stoga je obitelji Levar isplatila više od pola milijuna kuna odštete i mjesečnu rentu od 2.500 kuna za redovno školovanje tada još 15-godišnjeg Leona Levara.

MUP RH poziva građane koji imaju korisne obavijesti o ovom kaznenom djelu da im se jave na broj telefona 192, elektroničkom poštom na adresu policija@mup.hr ili osobno u najbližu policijsku postaju.

O slučaju Milana Levara tportal je ranije izvještavao: 2010. objavili smo intervju s Levarovom suprugom Vesnom, a 2012. objavili smo apel Amnesty Internationala koji je tražio pravdu za ubijenog.