KAKVO NAM GORIVO PRODAJU?

Velika policijska akcija na benzinskim pumpama

01.12.2014 u 10:29

Bionic
Reading

Ministarstvo gospodarstava pokrenulo je u ponedjeljak ujutro akciju inspekcijskog nadzora kvalitete tekućih naftnih goriva pod nazivom 'Oktan', priopćeno je iz tog ministarstva

Akcija je započeta simultanim nadzorima tržišnih inspektora Uprave za inspekcijske poslove u gospodarstvu i to uzimanjem 50 uzoraka goriva s benzinskih postaja na području cijele Hrvatske, kao i na graničnom prijelazu Bajakovo uzimanjem uzoraka iz cisterni prilikom njihova ulaska na tržište Hrvatske, odnosno jedinstveno tržište Europske unije.

Cilj te akcije je osigurati propisno označene naftne derivate na tržištu, čija kvaliteta udovoljava graničnim vrijednostima sastavnica i značajki kvalitete tekućih naftnih goriva utvrđenih Uredbom o kvaliteti tekućih naftnih goriva, popraćene izjavom o sukladnosti.

Tržišni inspektori tijekom 2014. godine kontinuirano provode administrativne nadzore tekućih naftnih goriva, a uzorkovanje i laboratorijska analiza provodi se u suradnji s akreditiranim laboratorijem Zavoda za ispitivanje kvalitete. Pored inspekcijskoga nadzora kvalitete naftnih derivata, inspektori će provesti i druge nadzore s ciljem zaštite prava potrošača na benzinskim postajama, a sukladno odredbama Zakona o zaštitni potrošača i Zakona o inspekcijama u gospodarstvu, navodi se u priopćenju.

Ministarstvo je prije desetak dana najavilo stalne i pojačane kontrole kvalitete naftnih derivata. Naime, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak se 19. studenoga sastao s trgovcima motornih goriva i tada im najavio i stalne te pojačane kontrole kvalitete naftnih derivata u cilju osiguranja najkvalitetnijeg goriva hrvatskim građanima te konkurentnih cijena sa zemljama u okruženju.