LAGODAN ŽIVOT U BIH

Odbjeglom Šimiću kazna smanjena na 5 godina

17.09.2009 u 18:10

Bionic
Reading

Nakon nešto više od godine dana Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je odluku kojom je potvrdio krivnju riječkoga kardiokirurga dr. Ognjena Šimića za primanje mita od svojih pacijenata u KBC Rijeka, no djelomično je prihvatio njegovu žalbu, te mu smanjio kaznu s izrečenih devet na pet godina zatvora

RIJEKA - Kako je priopćio Vlado Sršen, glasnogovornik Županijskoga suda u Rijeci, Vrhovni sud osudio je Šimića za tzv. jedno produljeno kazneno djelo primanja mita iz člana 347. stavka 1. i osudilo ga na za to djelo maksimalnu predviđenu kaznu od pet godina zatvora, piše Jutarnji list.

Jedno produljeno djelo

'Vrlo mi je teško bilo što komentirati bez da pročitam cijelu odlukuVrhovnog suda jer ne znam što je od naših pravnih stajalištaprihvaćeno, a što ne. Međutim, čim je kazna smanjena, očito je da suneka naša pravna stajališta prihvaćena, i to vjerojatno upravo ono otome da se radi o jednom produljenom djelu', izjavio je danas kratkoŠimićev branitelj Goran Marijanović.

Dva djela u međuvremenu su otišla u zastaru, a potvrđen je i po Šimića povoljni dio presude u kojem je u nedostatku dokaza oslobođen od optužbi za pranje novaca, točnije oko dva milijuna kuna.

Na taj dio presude bio se žalio riječki USKOK koji je zastupala zamjenica ravnatelja Sajonara Čulina

Očito je da je Vrhovni sud prihvatio dio žalbe Šimićevog branitelja Gorana Marijanovića koji je od preuzimanja slučaja cijelo vrijeme i ukazivao na to da se radi o tzv. jednom produljenom djelu, a na to je aludirao i u završnim riječima. Takvo stajalište zauzimali su i Šimićevi prethodni branitelji te mnogi drugi pravni stručnjaci upućeni u slučaj.

Ipak, vijeće sutkinje Ike Šarić u svojoj nepravomoćnoj presudi osudilo je Šimića pojedinačno za svaki od 18 slučajeva primanja mita, i to na kazne od tri mjeseca do jedne godine zatvora koje su zbrojeno iznosile ukupno 10 godina i 10 mjeseci. Potom mu je izreklo jedinstvenu kaznu od devet godina.

'Čuli smo i zadovoljni smo. Ništa više od toga ne želim govoriti. Umorni smo od svega, ako nas razumijete. Zovite advokata Nikicu Gržića', rekao je Šimićev otac, također liječnik, Srećko Šimić i spustio slušalicu. No, iako mu je kazna znatno smanjena, na gotovo polovicu presude riječkoga suda, Šimić će se i dalje morati skrivati u BIH i bježati pred hrvatskim pravosuđem i policijom jer kazna od pet godina automatski podrazumijeva određivanje, odnosno odlazak u pritvor.

Produljeno djelo

Kada počinitelj ostvari više samostalnih radnji, koje radi elemenata koji ih spajaju - istovrsnost djela, vremenska povezanost, prostorna povezanost – čine jedno kazneno djelo, govorimo o produljenom djelu.

Produljeno kazneno djelo nastalo je iz potrebe da se izbjegne prestrogo kažnjavanje počinitelja koji ostvare veliki broj istih ili istovrsnih kaznenih djela, no postoje mnogobrojni kritičari tog instituta.

Objektivni elementi za ostvarenje produljenog djela su: mora se raditi o nizu istovrsnih djela, svako djelo mora biti ostvareno na bitno istovjetan način, mora postojati prostorna i vremenska povezanost svih tih djela.

Subjektivni element je ono što teorija pretežno shvaća kao produljenu, nastavljenu namjeru koja ne obuhvaća od početka čitav budući niz pojedinih akata, već se sastoji u ponavljanju odluke o djelu, koja se temelji na bitno istovjetnoj situaciji.