NAŠTETILA UGLEDU

HUBOL tuži Spomenku Avberšek

20.11.2014 u 18:08

Bionic
Reading

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) izvijestila je u četvrtak da je na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu podnijela tužbu za naknadu neimovinske štete protiv čelnice Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenke Avberšek jer je, kako tvrde, na konferenciji za novinare 23. listopada iznijela niz neistinitih informacija kojima je grubo povrijedila ugled i čast HUBOL-a

'Gospođa Avberšek na sudu će trebati dokazati svoje kategorične tvrdnje da je HUBOL u tajnom dogovoru s ministrom zdravlja, da je HUBOL zamijenio Hrvatski liječnički sindikat, te da namjerno zbunjuje, vara i laže liječničku struku neistinitim tvrdnjama', kaže tajnik HUBOL-a Krešimir Luetić dodajući kako Avberšek mora snositi odgovornost za javno izgovorene riječi.

Očito joj nije dovoljno to što u izravnim razgovorima s predstavnicima Ministarstva zdravlja dogovara radna prava liječnika, a u sindikatu kojeg predstavlja liječnika uopće nema ili su zanemarivo zastupljeni, već si je uzela za pravo na krajnje neprimjeren način omalovažavati i dovoditi u pitanje vjerodostojnost rada i časne namjere HUBOL-a, rekao je Luetić.

Na informaciju o tužbi koju je HUBOL podnio protiv nje, Spomenka Avberšek odgovara kako ministar zdravlja ima pravo razgovarati sa svima, ali o materijalnim pravima zaposlenih u zdravstvenim sustavu može pregovarati samo sa sindikatima koji te zaposlene predstavljanju.

Pravo je HUBOL-a da je tuži, ističe Avberšek, ali njezin sindikat nikada neće dozvoliti da se udruge upliću u ono na što nemaju pravo.

'HUBOL je udruga koja okuplja određeni broj liječnika, ali nije sindikat. Ona ne može zamijeniti Hrvatski liječnički sindikat i nema se pravo uplitati u sindikalna pitanja. To neće proći', izjavila je Avberšek Hini.