KRONOLOGIJA JEDNE DELOŽACIJE

Pucač iz Preradovićeve završio u bolnici

11.11.2014 u 13:38

  • +13

Pucnjava na Cvjetnom trgu

Izvor: Screenshot / Autor: Screenshot

Bionic
Reading

Zagrebačka policija danas je na konferenciji za medije iznijela pojedinosti jučerašnjeg incidenta u Preradovićevoj 2 do kojeg je došlo kada je Teofil Kožul - prilikom obavljanja deložacije koju je provodio sudski ovršitelj uz asistenciju policije - ispalio nekoliko hitaca iz vatrenog oružja u strop. Između ostalog, otkrili su da je 53-godišnjak nakon što je doveden u policiju prevezen na liječenje u KB Sestre milosrdnice. Tereti ga se za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom te prisilu prema službenim osobama

U trenutku pucnjave, istaknula je zagrebačka policija u svom izvješću, u stanu su uz službene osobe bile i 44-godišnjakinja i maloljetnica. Kada su službene osobe izašle iz stana, 53-godišnjak je iznutra zaključao vrata. Policija je također otkrila da je Kožul, nakon što je oko 12 sati dragovoljno izašao iz stana, doveden u službene prostorije odakle je prevezen u KB Sestre milosrdnice te je zadržan na liječenju.

Jučerašnji dramatičan incident, u kojem je glavni akter bio naoružani Teofil Kožul, zbog kojeg su centrom Zagreba patrolirali pripadnici interventne i specijalne policije ATJ Lučko, zrcali svu bijedu novije hrvatske povijesti i aktualne stvarnosti. Glavni akter ove drame je bivši branitelj, porezni dužnik, šef sigurnosti marginalnog A-HSP-a te stanar u (de)nacionaliziranoj nekretnini, preprodanoj pa založenoj kao bankovno jamstvo te na koncu ovršenoj.

'Htjeli su me izbaciti iz stana koji su moji roditelji kupili još prije 70 godina. Kao da sam ušao u nečiji stan. Sve su to mućke oko pretvorbe i povrata imovine zbog kojih sam pokrenuo postupak i na sudu. Nisam pucao po njima, pucao sam u zrak da ih preplašim. Nisu oni krivi, dobri su to dečki, odmah su pobjegli. Moja je obitelj ovdje sa mnom, a nećemo odustati i tražimo da odgode deložaciju pa ćemo onda raspravljati mirnim putem', rekao je za Večernji listTeofil Kožul

Prema pisanju medija, Teofil Kožul, koji je jučer kalašnjikovom branio dom svoje četveročlane obitelji, nije vlasnik stana u kojem živi sa svojom suprugom i dvoje djece. Riječ je o nekretnini zamršenih vlasničkih odnosa koja se nalazi na atraktivnoj zagrebačkoj lokaciji. Jutarnji list piše da je njegov punac dobio nacionalizirani stan od 45 kvadrata u Preradovićevoj 2 dobio na korištenje 1945. godine. U procesu denacionalizacije sporna nekretnina vratila se u posjed troje vlasnika, a oni su je prodali novom vlasniku koju ju je poslije poklonio svom članu obitelji. Vlasnik je poklonjeni stan založio kao bankovno jamstvo, a kako nije plaćao svoje obveze, banka je stan ovršila i dalje prodala jednoj tvrtki, koja je 2012. pokrenula ovrhu nekretnine.

Kožulova odvjetnica Milica Đurđević novinarima je otkrila da je u tijeku postupak da Kožulovi budu proglašeni zaštićenim stanarima.

Pucnjavu zbog deložacije u centru Zagreba komentirao je i ministar pravosuđa Orsat Miljenić, izjavivši da se ni u kom slučaju ne smije pribjegavati nasilju bilo koje vrste jer ništa nije vrijedno ljudskog života.


Prema ministrovim saznanjima, ovrha je već jednom pokušana na toj adresi, a s obzirom na probleme koji su se pojavili, ovaj put pozvana je i policija. 'Razina zaštite uvijek može biti veća, ali ona nikad ne može biti apsolutna', rekao je ministar Miljenić u izjavi novinarima nakon okruglog stola o novom stečajnom zakonu.

'Srećom, ovo danas je završilo dobro, u smislu da nitko nije stradao. Zamislite da je netko stradao zato što se netko slaže ili ne s nekom sudskom odlukom, odnosno nečega što bi se i tako dogodilo, jer se u ovrsi ne može promijeniti odluka. Netko je negdje izgubio neko pravo i utvrđeno je da ga nema ili da ga netko drugi ima. Ovrha je samo provedba neke odluke koja je već donesena u nekom drugom postupku i u njoj se ne utvrđuje tko je u pravu, a tko ne, jer je to već učinjeno ranije u sudskom ili nekom drugom postupku', istaknuo je Miljenić, izvijestila je Hina.

Zbog pucnjave u stanu prilikom deložacije u ponedjeljak je nešto više od sat vremena trajalo opsadno stanje u Preradovićevoj ulici u središtu Zagreba, dok se naoružani muškarac nije oko podneva predao policajcima. Dok je trajalo opsadno stanje u Preradovićevoj, na vidjelo je izašlo da Teofil Kožul državnom proračunu duguje gotovo 760 tisuća kuna poreza na promet nekretnina.