PLANULA ŠKODA INSPEKTORA

Policajac diler i Cvik mogući nalogodavci

16.09.2009 u 09:30

Bionic
Reading

I prije nego što stručnjaci utvrde uzrok požara koji je u srijedu oko 4 sata uništio neotplaćenu Škodu inspektora Luke Delije, istražitelji, kao i brojni Dubrovčani, kalkuliraju imenima mogućih naručitelja napada koji ima sve elemente terorističkog čina

DUBROVNIK - Poduža je lista mogućih naručitelja jer su marljivi inspektori Odjela za droge samo u prva tri tjedna siječnja ove godine iza brave dubrovačkog zatvora spremili gotovo 30 dilera, piše Jutarnji list.

Tadašnji šef Odjela kriminalistike, a danas zamjenik načelnika tamošnje policije, Tonči Radibratović, ustvrdio je da su u 2008. godini imali prosječno 1,2, a u siječnju čak 2,2 zapljene dnevno jer su u borbi protiv narkomafije svi inspektori radili punom parom.

Kondomom do vakuuma?

Podzemlje navelikobruji o tome da je uzrok neobične paljevine tzv. vakuum eksplozija.Priča se da je uzrok podmetnutog požara tvar koja je ubačena uunutrašnjost vozila i koja je u trenutku zapaljenja doslovce usisalasav zrak u kabini. Upravo to je za posljedicu imalo eksploziju koja ježestoko prodrmala vozilo i pomaknula ga s parkirnog mjesta. Najčešće sekoristi bijeli fosfor koji ima sposobnost apsorpcije vlage iz zraka,tako da se eksplozija odgađa sve do trenutka kada ubačeni fosfor upijedovoljno vlage nužne za samozapaljenje. Druga varijanta je ona s kondomom: u kondom se ulije benzin ilirazređivač, da bi se potom u njega prije vezivanja ubacio još jedan,manji i zavezan kondom, u kojem je klorovodična kiselina (HCl). Kad kiselinaprogrize opnu kondoma, kiselina procuri i nastaje burna reakcijazapaljenja benzina koji, jednako kao u slučaju fosfora, upije cijelizrak u kabini vozila.

U toj su borbi golemi obol dali svi inspektori na čelu s voditeljem Odjela Miljenkom Lovrićem, kojem je Luko Delija bio desna ruka i nezamjenjiv pomoćnik. Delija je uspon u Odjelu za droge počeo u vrijeme kada je počela akcija uhićenja Jakše Cvitanovića Cvika, pa je moguće naručitelja paljenja automobila tražiti i u tom smjeru.

Vozilo je zbog moguće kiše i oštećenja potencijalnih tragova prekriveno zaštitnom PVC- ceradom sve do dolaska iz Zagreba najboljih hrvatskih forenzičara.

No, iako nitko nema dokaze za to, mnogi uz paljevinu vežu uhićenje policajca Miroslava Bugarina (31) i njegove supruge, frizerke Ane Bugarin (26). Mnogi govore o intervjuu koji je prije odlaska na odsluženje dvogodišnje zatvorske kazne Ana Bugarin dala medijima i optužila više policajaca Odjela za droge da je ona “žrtveno janje, dok su oni u službenim kolima šmrkali kokain”.

Ana Bugarin je u srijedu, kao i mnogi drugi, privedena na razgovor u policiju, a s njom je bio i jedan muškarac. Što je točno rekla istražiteljima oko paljevine nije poznato.

Zbog opasnosti od tužbe za širenje glasina, mediji nisu imenovali policajce, ali su imena dostavili načelniku policije Glumcu. Nije tajna da su na “povjerljivo druženje i razgovor” s šefovima nakon intervjua išla najmanje tri policajca.

Ipak, paljevina Škode povezuje se s odmazdom osoba iz narkomiljea koje će uskoro u zatvor ili su tamo tek otišle.

Neki iz podzemlja tvrde da je paljevina opomena inspektoru i kolegama da “u odsutnosti starog ne diraju novoustoličenog ‘capo di tutti capi’ dok razgranava mrežu dilera i posao na krajnjem jugu Hrvatske”.

Naime, krajem prošle i početkom ove godine policajci su uspjeli uhititi nekolicinu osoba s većim količinama droge, što je očito poremetilo odnose na narkotržištu. No, naručitelje najvjerojatnije ne treba tražiti među uhićenicima iz ove godine nego u “krupnim ribama” koje su uhićene, a dijelom i osuđene ranije, ali su im ova uhićenja samo dodatno otežala dotok kapitala od dilanja.

Zanimljiv je i podatak da je “potpis” osobe koja je podmetnula požar u ovom vozilu istovjetan onom podmetača požara pod Golf bivšeg policajca godine Denisa Pavele. Naime, obojici je vatra izbila iz kabine.