UDRUŽILA SE S MUŽEM?

USKOK sumnjiči HDZ-ovu načelnicu da je pokrala Općinu Bilje

30.10.2014 u 13:42

Bionic
Reading

Ružica Bilkić, HDZ-ova bivša načelnica Općine Bilje, pod istragom je USKOK-a zajedno sa svojim suprugom i trećom osobom zbog više kaznenih djela koja su, sumnja se, počinili 2010, dok je ona obnašala vlast u ovoj baranjskoj općini

USKOK je danas priopćio da osnovano sumnja na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene isprave, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, poticanja na krivotvorenje službene isprave te poticanja na nesavjesno gospodarsko poslovanje.

Osnovano se sumnja, navodi USKOK, da je Bilkić kao načelnica Općine Bilje od 1. veljače do 1. studenoga 2010. u Bilju s izvanbračnim suprugom, drugookrivljenim direktorom jednog trgovačkog društva, dogovorila da će njegovo društvo Općini ispostaviti fiktivne fakture za izradu raznih elaborata i projekata u ukupnom iznosu od 98.400 kuna.

On je ispostavio osam fiktivnih faktura i osam ugovora o cesiji na kojima je potpisao drugog direktora društva. U ugovorima o cesiji je, na temelju nepostojećeg ugovora o pozajmici vlastitom društvu, naveo da se potraživanja od 98.400 kuna prema Općini ustupaju njemu.

Iako je znala da se radi o neistinitim fakturama i podacima u ugovorima o cesiji, Bilkić je, navodi USKOK, dala nalog da se na privatni račun drugookrivljenog isplati 98.400 kuna, čime mu je za navedeni iznos, na štetu Općine, pribavljena nepripadna imovinska korist. Osim toga, prvookrivljena je ovlastila supruga da u ime Općine pregovara s vlasnicima nekretnina o njihovoj kupnji za potrebe Općine.

Od vlasnika jedne nekretnine suprug je tražio da mu se nakon realizacije navedenog isplati nagrada od najmanje 10.000 eura. Potom je načelnica sačinila prijedlog suglasnosti za zaključenje kupoprodajnih ugovora, za što je od Općinskog vijeća, čiji članovi nisu znali za unaprijed dogovorenu cijenu i nagradu, dobila suglasnost.

Nakon zaključivanja kupoprodajnih ugovora i isplate ugovorenih iznosa drugookrivljenom je isplaćeno dogovorenih 70.000 kuna, čime mu je za navedeni iznos, na štetu Općine, pribavljena nepripadna imovinska korist.


Osim navedenog, prvookrivljena se s trećom osobom, direktorom jednog trgovačkog društva, dogovorila da će njegovo društvo izvesti određene radove u vrijednosti od 193.209,63 kune, iako je znala da o realizaciji navedenog odluku mora donijeti Općinsko vijeće te da je takvo postupanje protivno odredbama Zakona o javnoj nabavi.

Za sada javnost ne zna koju nekretninu ili više nekretnina je Općina Bilje otkupila od privatne osobe ili više njih i koje je radove izvodila tvrtka trećeokrivljene osobe.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvoje okrivljenika.

Bilkić je bila bliska vrhu HDZ-a, pa je na Ribarskim danima dočekala Vladimira Šeksa i čelnike županijskog ogranka stranke.

Za vrijeme dok je bila načelnica općine u Kopačevu je srušena zgrada stare gostione Melegeš iz 1825, najstarija u tom selu. Mještani su se bunili jer im je tako uništen dio povijesti i tradicije, a Bilkić im je govorila da će na tom mjestu uskoro biti sagrađena ista takva zgrada.