PRIJAVA POLICIJE

Linićev prijatelj Kalem u sve većim problemima

28.10.2014 u 21:36

Bionic
Reading

Karlovačka Policijska uprava prijavila je danas Općinskome državnom odvjetništvu tri osobe, 54-godišnjega Jozu Kalema i njegove dvije suradnice (45 i 34) za kazneno djelo zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, a dvoje njih i za zloporabu stečaja, priopćila je policija ne navodeći o kojim je osumnjičenicima riječ

U priopćenju se navodi da je završeno opsežno kriminalističko istraživanje te da je 54-godišnjak kao odgovorna osoba riječkoga trgovačkog društva osumnjičen da je tijekom 2009. godine, radi pribavljanja protupravne imovinske koristi za svoju pravnu osobu, sastavio i ovjerio nevjerodostojan ugovor i izjavu te naložio 34-godišnjoj zaposlenici da ga provede kroz poslovne knjige društva, što je ona i učinila.

Stečajni upravitelj tounjskoga kamenoloma IGM-a Boris Debelić potvrdio je večeras za Hinu da je bio pozvan u karlovačku policiju te da je o tome dao iskaz. IGM je tvrtka u koju svojedobno Kalem ušao na temelju kupoporodajnog ugovora s preuzimanjem dugova te tvrtke koje nije vraćao, a upravljao je tj eksploatirao kamenolom sve do stečaja.

Po Debelićevim njegovim riječima, u današnjoj kaznenoj prijavi riječ je o 46 milijuna kuna, što je u IGM-u prikazano kao jedna od uplata kojom je navodno Kalem isplaćivao njezin dug, koji je preuzeo na sebe kroz kupoprodajni ugovor te prezadužene tvrtke, a na temelju čega se upisivao u vlasništvo nad nekretninama. Ukupni iznos koji je trebao namiriti bio je 103 milijuna kuna da bi postao vlasnik tvrtke, ali prvostupanjskom presudom na Trgovačkome sudu u Rijeci nedavno je dokazano da nikada nije platio ništa, pa ni tih 46 milijuna kuna Modibitu iz Ozlja, dobavljaču goriva, iako je u knjigama tvrtke bilo prikazano da je taj dug vratio, rekao je Debelić.

U kaznenoj prijavi navodi se da je Kalem, na temelju toga nevjerodostojnog ugovora kao predsjednik NO drugoga trgovačkog društva s ogulinskog područja, naložio provođenje te dokumentacije kroz poslovne knjige radi zatvaranja međusobnih dugova. Ujedno su Kalem i 45-godišnjakinja osumnjičeni da su počinili kazneno djelo zloporabe stečaja jer su kao odgovorne osobe trgovačkih društava s riječkoga i ogulinskog područja 2009. godine sklopili i ovjerili ugovor o kupoprodaji nekretnina da bi se provela uknjižba prava vlasništva na određene nekretnine bez osiguranja sredstava plaćanja.

Na temelju toga ovjerenog ugovora, bez plaćanja kupoprodajne cijene, uknjižen je novi vlasnik iako su osumnjičenici znali da je trgovačko društvo s ogulinskog područja u dugoročnoj neprekidnoj blokadi i kao takvo nesposobno za plaćanje obveza, čime su oštetili vjerovnike i onemogućili ih u naplati svojih tražbina, navodi se u policijskom priopćenju.

Bivši vlasnik tounjskoga IGM-a Ivica Pađen, koji tvrdi da je Kalem na prijevaru upravljao tvrtkom i eksploatirao kamenolom a da za nj nije ništa platio, rekao je da je 45-godišnjakinja iz kaznene prijave Ankica Petračić, koju je neposredno prije tih radnji Kalem imenovao direktoricom IGM-a. Nije mu poznato tko je treća osumnjičena osoba.

Ljetos je na riječkome Trgovačkom sudu donesena prvostupanjska presuda po kojoj tvrtka Ri-petrol (sada Ri-most), u vlasništvu J.Kalema, mora vratiti imovinu tvrtke IGM Tounje u stečaju. Nakon što je u studenome 2010. otvoren stečaj u IGM-u, tijekom 2011. pokrenuta su tri spora vezana uz pobijanje pravnih radnji protiv tvrtaka koje su bile ili jesu u vlasništvu ili Kelemovom suvlasništvu. Dva se spora odnose na postupke protiv tvrtaka zbog kupoprodaje imovine koja u konačnici nije plaćena.

Karlovački ODO u ožujku ove godine podigao je na Općinskom sudu optužnicu protiv Kalema za prijevaru u gospodarskom poslovanju i ovjeravanje neistinitog sadržaja jer se nezakonito okoristio za 103 milijuna kuna te predlaže da se od njegova trgovačkog društva oduzme nezakonito stečena imovinska korist.