SUĐENJE ZA RATNI ZLOČIN

Optužnica u slučaju "Lora 2" postala pravomoćna

14.09.2009 u 19:04

Bionic
Reading

Optužnica u slučaju "Lora 2" za mučenje ratnih zarobljenika u vojnom zatvoru u Lori 1992. postala je pravomoćna pa se može očekivati da će uskoro na splitskome Županijskom sudu biti suđenje, doznaje se od glasnogovornika tog suda Nevena Cambija.

Od petorice optuženih za psihičko i tjelesno mučenje zarobljenika, zbog kojeg su trojica podlegla ozljedama, Tonći Vrkić (49), Ante Gudić (38) i Anđelko Botić (41) su u zatvoru, a Županijsko državno odvjetništvo trebalo bi predložiti da se u odsutnosti sudi bjeguncima - bivšem zapovjedniku Vojno-istražnog centra "Lora" Tomislavu Duiću (40) i stražaru Emiliju Bunguru (49).

Zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u "Lori", na sedam godina zatvora osuđen je Vrkić, a Botić i Gudić za isto kazneno djelo dobili su po šest godina zatvora.

Optužnica petoricu bivših vojnih policajaca tereti da su od ožujka do kraja kolovoza 1992. godine psihički i fizički zlostavljali zarobljene pripadnike JNA i srpskih paravojnih postrojba. U mučenjima su sudjelovale i druge civilne i vojne osobe kojima nije utvrđen identitet, a od zlostavljanja umrla su trojica zatvorenika - Dušan Jelić, Bojan Vesović i Vlade Savić te ih je najmanje još osam teško ozlijeđeno.

Osim što su dopuštali zlostavljanje, Duića i Vrkića tereti se i da su sudjelovali u zlostavljanju zatvorenika.

Optužnicom za slučaj "Lora 2" nisu obuhvaćeni Josip Bikić, Miljenko Bajić i Davor Banić, koji su za ratni zločin nad civilima osuđeni na po šest godina zatvora.

Svjedoci su ispitivani u Beogradu, a sarajevski sud poslao je videomaterijal svjedoka ispitanih na temelju zamolbe.

Sudskim vijećem predsjedat će sudac Damir Romac.