SUKOB U PRAGU

Srpske učenike napali zbog nogometa

14.09.2009 u 16:32

Bionic
Reading

Maturanti zadarske Pomorske škole, koji su na ekskurziji u Pragu izazvali incident vrijeđajući svoje vršnjake iz Beograda i završili kao udarna vijest svih medija u regiji, vratili su se kući, a u ponedjeljak ujutro ponovno su krenuli na nastavu

Iako se u početku činilo da će po njih sve proći glatko jer je navodno riječ bila samo o verbalnim provokacijama, na kraju se ispostavilo da je na hotelskom parkiralištu ipak bilo fizičkog kontakta i naguravanja, što stoji i u izvještaju koji je ravnatelj Pomorske škole u ponedjeljak dobio od svojih profesora piše Jutarnji.hr. Prema izjavi profesorice koja je bila vođa puta, zadarskim 'pomorcima' u Češkoj, problemi su počeli još za vrijeme nogometne utakmice između Engleske i Hrvatske koja se tu noć igrala na londonskom Wembleyju.

Mlade Zadrane, koji su prijenos utakmice u Pragu pratili zajedno s ekskurzijama iz drugih zemalja, isprovociralo je što su svi drugi učenici, a među njima i maturanti Matematičke gimnazije iz Beograda, navijali za Englesku i protiv Hrvatske.

Pojačane tenzije, kojima je kumovao alkohol, rezultirale su prvo dobacivanjem i gurkanjem da bi na kraju Zadrani ispred hotela dočekali beogradske maturante, izazivajući i vrijeđajući ih na nacionalnoj osnovi. Naguravanje koje je uslijedilo zaustavila je profesorica koja ih je potjerala u hotel, ali učenici iz Srbije su se bojali ući u isti taj hotel, pa su noć proveli u autobusu.

Srećom, ozlijeđenih nije bilo, ali sankcije za vatrene Zadrane tek se očekuju jer škola takvo ponašanje neće tolerirati. Naime, u Pomorskoj školi donesena je odluka da će svi maturanti koji su bili u Češkoj od sutra biti pozivani na razgovor kod ravnatelja škole, i to u nazočnosti svojih roditelja. Od ukupno 90 učenika u četiri razreda maturanata, na ekskurziji u Pragu bilo je njih 20.

'Takvo ponašanje je bilo neprikladno i ne može se opravdati, a učenici ne smiju zaboraviti da su u inozemstvu predstavljali i svoju školu i svoju zemlju. Kad utvrdim sve okolnosti, takvo ću ponašanje sankcionirati jer u ovakvoj situaciji ne zaslužuju pokroviteljski stav kakav inače imam prema svojim učenicima. Isto tako, ovome ne mislim pridavati dodatnu pozornost jer bi to, nažalost, neke moglo ohrabriti na ovakvo ponašanje', rekao je ravnatelj Pomorske škole Svetko Perković.

Problematično ponašanje učenika na maturalnim ekskurzijama, poput slučaja od prije nekoliko godina kad je jedan od njih izazvao neugodan incident sa španjolskim 'bajkerima', Pomorska škola dosad je kažnjavala opomenom pred isključenje.