OŠTETIO VLASTITU TVRTKU

Vlasnik splitskog SMS-a Mladinić osuđen uvjetno

20.10.2014 u 20:47

Bionic
Reading

Splitski poduzetnik Srđan Mladinić, nekadašnji vlasnik i direktor tvrtke SMS, nepravomoćno je osuđen danas na Županijskom sudu u Splitu na uvjetnu kaznu zatvora od godine dana, uz rok kušnje od pet godina, zbog zlouporabe od 3,5 milijuna kuna na štetu tvrtke SMS

Osim uvjetne kazne sud je odredio da mora nadoknaditi materijalnu štetu, te sljedećih pet godina ne smije biti član uprave bilo kakvog trgovačkog društva.

Mladinića se teretilo da je svojoj tvrtki SMS načinio materijalnu štetu u iznosu od 3,5 milijuna kuna, a prilikom određivanja kazne sud je kao olakotnu okolnost uzeo bolest njegove supruge i kćeri.

Nepravomoćno je osuđen jer je kao jedini osnivač i član Uprave SMS-a u više navrata od 2004. do 2009. godine zatražio isplate s računa društva u iznosu od 4,75 milijuna kuna, prikazujući u knjigovodstvu taj iznos kao pozajmice.

Tijekom postupka je dokazano kako je uzimao novac, a SMS je ostvario tek 1,18 milijuna kuna dobiti koja nije mogla opravdati tolike isplate. Naposljetku je tvrtka oštećena za ukupno 3,56 milijuna kuna. Također tijekom sudskog postupka se odustalo od tri točke optužnice.

Mladinićev odvjetnik Borivoje Milošević najavio je žalbu na prvostupanjsku presudu, rekavši da je tražio oslobađajuću presudu. Napomenuo je kako sud nije dokazao da se Mladinić okoristio novcem ili da je od njega kupovao nekretnine i pokretnine.

'Tu se ne može govoriti o protupravno stečenoj imovini. Mi raspolažemo materijalnim dokazima o osnivanju tvrtke u Omanu, a imamo i dokaze da je Mladinić vratio 1,1 milijun kuna pozajmica tvrtki. Sve ćemo to navesti u žalbi', najavio je splitski odvjetnik Milošević.