POHLEPNI POREZNIK

Uz mito od 3.000 eura tražio i ulazna vrata

01.10.2014 u 17:51

Bionic
Reading

Zagrebački poreznik našao se na meti Uskoka zbog sumnje da je od čelnika blokirane tvrtke uz 3.000 eura mita, kako ne bi pokrenuo naplatu poreznog duga, tražio i ulazna vrata za kuću vrijedna najmanje 16.700 kuna, doznaje se u državnom odvjetništvu

Nakon provedene istrage Uskok je 57-godišnjeg poreznika iz zagrebačke Službe za ovrhu optužio zbog primanja mita te zlouporabe položaja i ovlasti.

Optužnicom ga se tereti da je od svibnja do 10. lipnja ove godine tražio mito od odgovorne osobe tvrtke u kojoj je trebalo provesti ovrhu zbog poreznog duga od gotovo 365.000 kuna. Pritom je znao da tvrtka 'otuđuje imovinu' iako se nalazi u blokadi, ali i da je radi učinkovite naplate poreznog duga trebao 'pokrenuti postupak utvrđivanja zlouporabe prava iz porezno-dužničkog odnosa', objavio je Uskok na svojoj internetskoj stranici, dodajući da je na ime "prve rate" poreznik 10. lipnja preuzeo 11.000 kuna.

Osim toga tijekom ove godine 57-godišnjak je, navodno, odgovornim osobama dviju tvrtki koje su dugovale više od 1,2 milijuna kuna poreza i doprinosa za 'nagradu' dojavljivao podatke o tome koja imovina nije obuhvaćena ovršnim postupkom kako bi ju mogli otuđiti prije ovrhe.

Tako je u namjeri da jednoj tvrtki omogući izbjegavanje plaćanja poreznih i drugih obveza te da nastavi poslovati pod drugim imenom, odgovornu osobu uputio da otuđi imovinu i podnese prijedlog za skraćeni postupak predstečajne nagodbe, kao i da se ogluši na poziv Fine da dostavi određene podatke kako bi odbacila njegov prijedlog i zatražila pokretanje stečajnog postupka na teret državnog proračuna, tvrdi Uskok.