SPORNI NATJEČAJ

Potvrđeno: USKOK došao kod Baldasara

25.09.2014 u 13:40

Bionic
Reading

Gotovo deset dana nakon što je izbila afera, istražitelji USKOK-a u četvrtak ujutro pojavili su se u sjedištu splitske gradske vlasti u Banovini kako bi ispitali namjeru davanja Turističke palače u 30-godišnji najam privatnicima i navodne nepravilnosti oko javnog natječaja. Dolazak istražitelja za tportal je potvrdio i gradonačelnik Ivo Baldasar

'Jutros su se najavili i došli. Predali smo im sve materijale o ovom slučaju, sve dokumente i kompletne papire koje će gradski vijećnici ionako dobiti za sjednicu Gradskog vijeća', kazao nam je Baldasar. On i dalje tvrdoglavo ustraje na provedbi natječaja i takav će prijedlog uputiti prema splitskom parlamentu za sjednicu zakazanu za 2. listopada, premda je sve manje izvjesno da će za njega dobiti podršku. Osim oporbe, naime, protiv njega će vjerojatno glasovati i pet vijećnika iz partnerskog mu HGS-a Željka Keruma.

'Neka vijećnici odluče, ja ne odustajem. Imaju dokumentaciju, imaju sve izračune i neka glasaju kako misle da trebaju. Sve je moguće', dodao je Baldasar.

Natječaj za 30-godišnje 'plodouživanje' Turističke palače na Rivi, derutnog objekta koji bi privatni partner trebao obnoviti i za nj plaćati najam Gradu Splitu, izazvao je golemu buru zbog isključivanja tri povoljne ponude - između ostalih i one poduzetnika Gorana Kačunića, koji je ponudio iznos za 30 posto viši od prve iduće. Kačunić i njegov F-Tours isključeni su zbog navodnih formalnih propusta oko potvrde o nekažnjavanju i licence građevinskih tvrtki koje bi trebale raditi na obnovi pa je na koncu najpovoljnija ispala ponuda iza koje stoji Stipe Mađor, Baldasarov sponzor iz kampanje i poduzetnik od povjerenja.

U međuvremenu je reagiralo i Ministarstvo graditeljstva, no gradonačelnik Splita tvrdi da 'njihovo mišljenje nema nikakvu važnost' i da su pogrešno protumačili odluku gradske komisije 'jer postoji širi stručni kontekst'.

Opširnije objašnjenje i odgovor na optužbe gradonačelnik Splita najavio je za petak, kada će zajedno sa sedmeročlanim povjerenstvom javno iznijeti sve detalje spornog natječaja.