SUĐENJE ZBOG INCIDENTA NA POLJUDU

Cirkus: Policajci svjedočili protiv policije i u korist Zdravka Mamića!

23.09.2014 u 19:18

  • +20

Zdravko Mamić na Poljudu

Izvor: tportal.hr / Autor: Feđa Klarić

Bionic
Reading

Izvršni predsjednik zagrebačkog Dinama Zdravko Mamić nije se pojavio na Prekršajnom sudu u Splitu, na kojem se protiv njega vodi postupak zbog izazivanja nereda u svečanoj loži stadiona Poljud u ožujku ove godine. Ispričao se silnim obvezama, a njegov odvjetnik najavio je da će se Mamić odazvati idućem ročištu zakazanom za 20. listopada

Na splitskom Prekršajnom sudu tom prilikom mogla bi vladati poprilična gužva: Mamićev odvjetnik je kao dodatne svjedoke predložio kompletno vodstvo Dinama (Ognjen Naglić, Adolf Kožul, Tomislav Marčinko, Amra Peternel, Krešimir Antolić, Mirko Barišić i Mirko Đurašin), pa mu je uzvratio odvjetnik drugookrivljenog Ive Bege pozvavši kompletno vodstvo Hajduka: Marina Brbića, Branku Ramljak, Vjekoslava Hrabara, Nikolu Koceića Bilana, Ljubu Pavasovića Antu Majića. O ovim prijedlozima tek će se odlučiti.

No u svakom slučaju morao bi se pojaviti novinar Slobodne Dalmacije Marko Bilić - koji je svjedočio Mamićevom incidentu i detaljno ga opisao u jednom članku - te svjedok Milorad Pašalić

Ukratko, obični prekršajni postupak protiv gazde zagrebačkog kluba mogao bi se pretvoriti u cirkus u kojemu će se na sudu redati nogometni funkcionari i jedni druge tužakati. A i na ročištu na kojemu se nije pojavio Mamić bilo je vrlo zanimljivo: u ulozi svjedoka nastupila su dvojica policajaca koja su dala iskaz potpuno suprotan prijavi koju je podnijela njihova vlastita policijska uprava!

Splitska policija, podsjetimo, nakon višednevne istrage utvrdila je da je Zdravko Mamić tijekom utakmice s Hajdukom u ožujku 'remetio javni red i mir tako što je odmah na početku drugog poluvremena ni s čime izazvan vodstvu splitskog kluba pokazivao srednji prst i 'bosanski grb', a potom petnaest minuta kasnije ustao iz sjedalice te počeo vikati i galamiti'. Kad ga je Pašalić upozorio da se smiri, Mamić je krenuo s uvredama i psovkama, zatim ga pozivao i na fizički obračun, a onda i pokušao doći do njega - u čemu su ga spriječili zaštitari.

Na samom kraju utakmice, ustvrdila je policija nakon istrage, Mamić je preskočio ogradu svečane lože te nastavio vikati i provocirati, a s takvim ponašanjem prestao je tek nakon privođenja.

Sa službenom policijskom verzijom očito se nije složio Hrvoje Boban, inače načelnik makarske policije i šef osiguranja na toj utakmici: on je pred sudom posvjedočio da je incident započeo tek u 62. minuti, kada je Mamić 'protestirao protiv sudačke odluke tako što je ispružio ruke prema terenu'. Nikome se nije obraćao, tvrdi Boban, niti je šef osiguranja primijetio da Dinamov predsjednik nekoga vrijeđa ili provocira.

Ivo Bego može na Poljud!

Visoki prekršajni sud uvažio je žalbu Hajdukovog bivšeg igrača Ive Bege i ukinuo mu izrečenu zabranu dolaska na utakmice Dinama i hrvatske reprezentacije na oba splitska stadiona. Utvrđeno je da nije dokazano kako bi Bego ponovio incidente, odnosno da zabrana nije smjela biti izrečena samo na osnovi aktualnog postupka. Za razliku od njega, sud je u obrazloženju zabrane Zdravku Mamiću naveo niz njegovih incidenata na stadionima...

U sličnom tonu prošlo je svjedočenje još jednog policajca, Ivice Ercega, igrom slučaja također zaposlenog u makarskoj policiji. Ni on nije vidio nikakvo Mamićevo gestikuliranje, provociranje ili vrijeđanje, niti je siguran tko je u njegovom pokušaju obračuna s Miloradom Pašalićem krenuo prvi. Erceg nije baš puno ni čuo, jer je na stadionu bila poprilična buka.

No zato su dvojica redara s utakmice nešto boljeg pamćenja: jedan je spriječio Zdravka Mamića u pokušaju obračuna, smirivao ga i upozoravao da se kulturno ponaša dok je drugi potvrdio svoju izjavu iz ožujka, kada je kazao da je jasno vidio Mamića kako 'pokazuje srednji prst gledateljima sa zapadne tribine i hvata se za genitalije'.

Splitski sud već je izrekao sankciju izvršnom predsjedniku Dinama zbog spomenutog incidenta na Poljudu, izrekavši mu zabranu dolaska na nogometne utakmice u Splitu od devet mjeseci, no za pravomoćnost se čeka rješavanje njegove žalbe Visokom prekršajnom sudu u Zagrebu. Prije nekoliko mjeseci, kad je najavio da će iskoristiti nepravomoćnost ove sankcije i ipak doći na Poljud, hitro mu je izrečena jednaka 'mjera opreza' koja traje sve dok se ne dovrši aktualni prekršajni postupak.

Pozivanje hrpe svjedoka, inače Mamićevih bliskih suradnika, njegov je već viđen manevar: kako je tportal već pisao, u sličnom postupku zbog nereda na stadionu Park mladeži u studenom 2010. odvjetnici su predložili saslušanje Mirka Barišića, Damira Vrbanovića i Adolfa Kožula. No zagrebački Prekršajni sud gotovo dvije godine nije ih uspio ispitati, pa slučaj evidentno klizi u zastaru koja nastupa za otprilike dva mjeseca.