CRNA STATISTIKA

Listopad je najkobniji mjesec na hrvatskim cestama

20.09.2014 u 09:37

Bionic
Reading

U prometnim nesrećama lani je po podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) poginulo 428 osoba, što je 13 osoba manje nego godinu ranije, a pokazalo se da je listopad bio najkobniji mjesec u promet

Udio poginulih u prometnim nesrećama u odnosu na ukupno umrle osobe u 2013. iznosio je 0,8 posto, objavio je DZS koji je do podataka došao preko državne matice umrlih koje vode matičari za svako matično područje.

Najviše ljudi u 2013. poginulo je u prijevoznom sredstvu, njih 68 posto, dok su na drugom mjestu pješaci kojih je poginulo 18,7 posto. U nesrećama u prijevoznim sredstvima najviše poginulih osoba bilo je u listopadu, i to 12,7 posto od ukupno poginulih osoba u prijevoznom sredstvu, a najmanje u veljači, njih 3,8 posto. Za pješake je također listopad bio najkobiniji mjesec, kad je udio poginulih pješaka iznosio 13,8 posto od ukupno poginulih pješaka.

U siječnju, veljači i svibnju poginuo je isti i ujedno najmanji broj pješaka, po njih 3,8 posto. Pokazalo se da su muškarci ginuli triput više nego žene. To potvrđuju podaci po kojima je u prometnim nesrećama lani poginulo 75,7 posto muškaraca i 24,3 posto žena.

Po broju poginulih u prometnim nesrećama na prvom je mjestu Grad Zagreb (49), zatim Splitsko-dalmatinska županija (38), a najmanji broj poginulih u prometnim nesrećama bio je u Ličko-senjskoj županiji (2).