BALDASAR: OVO JE PROVOKACIJA

Split: Crvenom bojom na spomenik HOS-a

18.09.2014 u 11:08

Bionic
Reading

U noći sa srijede na četvrtak oštećen je splitski spomenik poginulim pripadnicima Devete bojne HOS-a, otkriven ovog proljeća uz brojne polemike. Nepoznati vandali zalili su ga crvenom bojom

Splitska policija dojavu je dobila u četvrtak ujutro, a već do deset sati obavljen je očevid. Službeno, traga se za počiniteljima, iako su male šanse da će oni doista biti pronađeni.

Spomenik postrojbi koja u nazivu nosi ime ustaškog manekena Rafaela Viteza Bobana, postavljen je u četvrti Split 3 i jedino je javno obilježje HOS-a u Hrvatskoj.

Predstavlja posvetu za 46 poginulih pripadnika ove bojne, kroz koju je tijekom rata prošlo 2500 ljudi.

Na otkrivanju je prisustvovao i SDP-ov gradonačelnik Ivo Baldasar, kojemu je to bio početak pokušaja pomirbe 'crvenih i crnih', a bit će zapamćen i njegov gaf kada je okupljenima čestitao 'dan pobjede nad antifašizmom'.

Baldasaru nisu smetale crne odore na ceremoniji ni ljudi koji su nosili službena obilježja postrojbe, na kojima se, osim Bobanova imena, nalazi i slogan 'Za dom spremni'. Istina, na samom spomeniku ne nalazi se ništa od toga - tek naziv 'HOS' uz prigodne stihove.

Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar odmah je reagirao na noćnu akciju. 'Najoštrije osuđujem vandalski čin i oštećenje spomenika IX bojne HOS-a u Ulici Ruđera Boškovića. Očito se radi o namjerno izazvanoj provokaciji. Zaista je sramotno da se na taj način pokušava isprovocirati branitelje i omalovažavati žrtve Domovinskog rata', kazao je Baldasar.