OPASNI UMIROVLJENIK

Direktorima Plodina prijetio smrću i iznuđivao novac

15.09.2014 u 19:06

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je optužnicu protiv 48-godišnjaka koji je nekoliko godina od čelnika trgovačkog lanca Plodina iznuđivao novčane iznose do 800.000 eura prijeteći smrću njima i članovima njihovih obitelji

Tereti ga se za jednu iznudu, pet iznuda u pokušaju te nedopušteno posjedovanje oružja.

Županijsko državno odvjetništvo izvijestilo je da je osumnjičenik od veljače 2006. do ožujka 2014. na nekoliko adresa slao tzv. iznuđivačka pisma tražeći od 20.000 do 800.000 eura. Pritom im je prijetio da će im, ne dobije li novac ili ako ga prijave policiji, ugoziti život ili život članova njihovih obitelji, otrovati artikle u prodavaonicama trgovačkog lanca ili postaviti eksploziv.

Zatraženi novac nije mu isplaćen jer su se oni koje je iznuđivao obratili policiji, navodi Županijsko državno odvjetništvo. Tereti ga se i da je u kući u kojoj je stanovao neovlašteno držao pištolj i više metaka.

Iznuđivač je uhićen sredinom ožujka ove godine, nakon istrage koja je trajala četiri mjeseca, od kad su čelnici trgovačkog centra Plodina prijavili iznuđivanje. Optuženik je članovima uprave i nadzornog odbora Plodina poslao nekoliko desetaka pisama, a poruke im je slao i na druge načine elektroničkim komunikacijskim kanalima, izvijestila je policija nakon njegova uhićenja.

Riječ je o umirovljeniku koji je do ovog slučaja bio prijavljivan kao obiteljski nasilnik. U premetačini nakon uhićenja pronađene su bilježnice s preciznom evidencijom njegovih postupaka te onim što planira. Među pronađenim predmetima bilo je i nekoliko mobitela koje je često mijenjao, a jedan od njih bio je zakopan u olovnoj navlaci, najvjerojatnije kako se ne bi otkrio njegov signal.