SINDIKAT OPTUŽUJE UPRAVU

'HŽ je zabranio da se na mjesto nesreće uputi vlak s hitnom pomoći'

11.09.2014 u 22:28

Bionic
Reading

Sindikat strojovođa Hrvatske obratio se javnosti priopćenjem nakon nesreće koja se dogodila između Labina Dalmatinskog i Kaštel Starog i u kojoj je ozlijeđen pomoćnik strojovođe. Sindikat optužuje Upravu HŽ Infrastrukture da je zabranila da se na mjesto nesreće uputi vlak s hitnom pomoći. Vlak je, podsjetimo, naletio na odron, lokomotiva je iskočila iz tračnica, ali su vagoni, srećom, na njima ostali. U vlaku je bilo 48 putnika

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

'Nakon večerašnje nesreće koja se dogodila između Labina Dalmatinskog i Kaštel Starog, u kojoj je teže ozlijeđen strojovođa, prilikom dolaska pomoći na prugu dogodio se još jedan incident kojim je HŽ Infrastruktura dokazala da, osim što joj nije stalo do ozlijeđenog strojovođe, ne mari ni za putnike u vlaku. Ekipe Logistike HŽ Putničkog prijevoza vrlo su munjevito reagirale te je uskoro, 45 minuta nakon nesreće, prema samom mjestu upućen dizel-motorni vlak u kojem su se nalazili, osim osoblja HŽ Putničkog prijevoza i šefa regionalne jedinice Split, i vatrogasci i okrepa za putnike i hitna pomoć kako bi se pomoglo ozlijeđenom strojovođi i putnicima koji su u šoku.

Odlukom HŽ Infrastrukture zabranjeno je pomoćnom vlaku s hitnom pomoći da se uputi ka mjestu nesreće te su ka vlaku uputili svoje vozilo za pregled pruge u koje su smjestili čitavu regimentu šefova, pokojeg vatrogasca, a – bez hitne pomoći, pod izlikom da moraju pregledati prugu. Zanimljivo je kako se nisu sjetili pregledati prugu prije vlaka i češće tijekom dana s obzirom da na tom području nekoliko dana pada jaka kiša, nego tek kad se dogodila nesreća.

To što nisu, kad su već krenuli s pružnim vozilom, povezli i hitnu pomoć kako bi pomogli našem kolegi koji trpi nesnosne bolove i putnicima koji su u šoku, nego su ih cijeli sat više nego li je potrebno ostavili na pruzi i bez vode i bez pomoći, najbolje govori o tome kako se u HŽ Infrastrukturi odnose prema ljudima i njihovim životima.

Inače, zanimljivo je da je baš na mjestu na kojem je večeras iskočio vlak do prije dva-tri mjeseca bila propisana usporena vožnja za sve vlakove s 20 km/h i to zbog – mogućih odrona! A onda je HŽ Infrastruktura 'sanirala' mjesto i ukinula usporenu vožnju, pa se danas, eto, dogodio odron zbog kojeg je iskliznuo vlak, a onda pomoć nije mogla biti upućena čitav sat zbog – mogućnosti odrona!!!', zaključuje se u priopćenju koje potpisuje Nenad Mrgan, predsjednik Sindikata strojovođa Hrvatske.