GOTOVO 700 INTERVENCIJA

Pune ruke posla za hitnu pomoć tijekom turističke sezone

04.09.2014 u 10:48

Bionic
Reading

Ukupno 687 hitnih pacijenata zbrinuli su timovi hitne medicinske pomoći tijekom ovogodišnje turističe sezone, a pomoć je pružena u prosječnom roku od 16 minuta od poziva za pomoć, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM)

Duž hrvatskih prometnica prva pomoć je pružena za 524 pacijenta u 375 medicinskih intervencija, dok je tim smješten u zračnoj bazi Divulje kod Splita imao 137 hitnih zračnih medicinskih prijevoza helikopterom Ministarstva obrane i zbrinuo 163 pacijenta.

Prosječno vrijeme od poziva do dolaska na mjesto nesreće iznosilo je 16 minuta, dok je prosječno vrijeme od prijema poziva do predaje pacijenta u bolnicu iznosilo 47 minuta, što znači da su pacijenti zbrinuti unutar tzv. zlatnog sata, ističe HZHM.


Tijekom ovogodišnje turističe sezone zabilježeno je nešto manje intervencija nego lani kada je duž prometnica zbrinuto 630 osoba, a u hitnom zračnom prijevozu 176 pacijenata. U vremenu dežurstva dodatnih prometnih timova od 18. lipnja do 31. kolovoza na mjestu nesreće medicinski je zbrinuta 271 osoba, dok je isti broj pacijenta prevezen na bolnički hitni prijem radi daljnjeg kirurškog liječenja.

Osim stradalih u prometnim nesrećama, medicinsku pomoć dobilo je i 253 pacijenta s drugim hitnim stanjima koji su se zatekli na hrvatskim cestama. Timovi hitne pomoći tijekom rujna će vikendima nastaviti dežurati na istim punktovima duž državnih cesta i autocesta.

U zračnoj bazi Divulje će se tijekom cijele godine nalaziti tim koji osigurava hitni zračni medicinski prijevoz, prema sporazumu između Ministarstva zdravlja i Ministarstva obrane iz 2012. godine.