ŽELI IZ ZATVORA

Merzel čeka odluku suda o zabrani posla županice

22.08.2014 u 09:49

Bionic
Reading

Županica sisačko-moslavačka Marina Lovrić Merzel, nakon pet mjeseci u istražnom zatvoru, mogla bi uskoro na slobodu. Županijski sud u Zagrebu trebao je danas u 10 sati odlučiti o uvođenju privremene zabrane obavljanja dužnosti županice, što bi, pojasnio je odvjetnik Berislav Živković, spriječilo eventualno ponavljanje kaznenih djela i osiguralo joj izlazak iz zatvora. Ipak, odluka suda odgođena je za 1. rujna

Istražni zatvor za Marinu Lovrić Merzel određen je zbog mogućosti utjecaja na svjedoke te mogućnosti ponavljanja kaznenog djela. Kako se ona sumnjiči da je zloupotrijebila svoje ovlasti kao županica, sud je u mogućnosti privremeno zabraniti obavljanje te dužnosti i na takav način (umjesto zatvorom) spriječiti eventualno ponavljanje kaznenog djela.

Odvjetnik Berislav Živković kaže da očekuje da će sud ukinuti pritvor po osnovi mogućeg ponavljanja kaznenog djela, ali naglašava da to ne znači da ona automatski izlazi iz zatvora: 'Pritvor joj je određen i po osnovi mogućeg utjecaja na svjedoke, a kako je ostalo još 10 do 15 svjedoka koje treba ispitati, on će vjerojatno potrajati i nakon 1. rujna, do kada je određen. Kada se ispita posljednji svjedok, ona bi mogla, automatski izaći na slobodu.'

Sud je o tome trebao odlučivati u petak, no odluka je odgođena za 1. rujna jer joj tada ionako ističe posljednji određeni istražni zatvor.

Živković napominje da sud ne može oduzeti mandat koji je Lovrić Merzel dobila na lokalnim izborima: 'Ako bude izrečena mjera zabrane obavljanja djelatnosti, onda ona određeno vrijeme neće obavljati dužnost, no ona i dalje de iure ostaje županica jer ta funkcija prestaje istekom mandata, smrću ili ostavkom. Ostat će županica po zakonu, ali de facto neće moći obavljati djelatnost.'

Na opasku da bi se moglo dogoditi da županica do kraja mandata ostane u zabrani obavljanja dužnosti (ako postupci na sudu potraju), Živković kaže da to više nije pravni problem.

Sud će, dakle, 1. rujna održati ročište na kojemu će odlučivati o produljenju pritvora te o zabrani obnašanja dužnosti. Lovrić Merzelje, podsjetimo, poslala tužbu Ustavnom sudu koji je djelomično usvojio njezine primjedbe. Ustavni sud je Županijskom sudu dao smjernice u vezi s daljnjim odlučivanjem i mogućnosti primjene mjere zabrane obnašanja dužnosti županice, umjesto produljenja istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Lovrić Merzel je u Remetincu od travnja. Istraga protiv nje otvorena je zbog sumnje da je  oštetila Županiju za više od 10,5 milijuna kuna, a u međuvremenu je nekoliko puta proširivana.