PODIGNUTA OPTUŽNICA

Bračni par HDZ-ovaca 'zamračio' milijun i pol kuna

21.08.2014 u 20:23

Bionic
Reading

Zbog zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene isprave i kaznenog djela ovjerovljivanja neistinitog sadržaja Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu podiglo je danas optužnicu protiv bračnog para Hermine i Ivana Benić, uz prijedlog da im se oduzme imovinska korist od 1,5 milijuna kuna.

Hermina Benić (44) je do prošle godine bila voditeljica računovodstva u karlovačkoj Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić, a njen suprug Ivan (50) predsjednik karlovačkog Mjesnog odbora Gradac i istoimenog dobrovoljnog vatrogasnog društva, te predsjednik temeljnog ogranka HDZ-a Gradac.

Priopćenje o podizanju optužnice, ne navodeći identitet okrivljenih, objavljeno je na internetskoj stranici DORH-a.

Okrivljenici se nakon provedene istrage stavlja na teret da je od 26. lipnja 2009. do 31. prosinca 2012., 'u svojstvu voditelja računovodstva u jednoj gradskoj ustanovi', u više navrata s računa te ustanove prebacila novčani iznos od 1.513.684 kuna na svoj tekući račun i žiro-račun. Potom je, navodi se, novac prebacivala na račune 'jednog dobrovoljnog vatrogasnog društva i mjesnog odbora', te podizala u gotovini, a radi prikrivanja transakcije krivotvorila je poslovnu dokumentaciju.

Okrivljeniku se stavlja na teret da je kao predsjednik tog odbora i društva u više navrata potpisivao virmane za plaćanje, 'omogućivši prvookrivljenici podizanje novca koji je zadržala za sebe'.

Državo odjetništvo je, u vezi prijedloga da se od okrivljenika oduzme imovinska korist od 1,5 milijuna kuna, Županijskom sudu u Karlovcu već je dostavilo prijedlog za određivanje privremene mjere zabrane raspolaganja i otuđenja imovine.

Hermina Benić okrivljena je i da je za supruga izradila lažnu diplomu, odnosno, kako piše u optužnici, 'izradila potvrdu o stjecanju stručnog naziva na ime drugookrivljenika, koju je on upisao u svoju radnu knjižicu'.

Oboje Benića su u veljači iz stranke isključeni, dok je Hermina Benić još u srpnju prošle godine, kada je krenulo kriminalističko istraživanje, dobila i izvanredni otkaz zbog teške povrede radne dužnosti.

Predsjednik karlovačke Gradske organizacije Damir Mandić je prigodom njihovog isključivanja iz stranke rekao da 'HDZ nosi svoj dio političke odgovornosti jer su dotični s liste HDZ-a ušli u Mjesni odbor Gradac', te da 'nitko ne može biti član HDZ-a ako krši zakone Republike Hrvatske', kao i da 'HDZ ne može preuzeti odgovornost za djela pojedinaca'. Oporbeni SDP-u poručivao je tada javno HDZ-u 'da nije dovoljno samo isključiti Beniće iz HDZ-a, čak ni ako oni završe u zatvoru, jer sve sliči na Fimi mediju i netko mora odgovarati za to' te pozivao gradonačelnika Damira Jelića (HDZ) da da ostavku.