BURNO LJETO

Traje potraga za tri osobe nestale na moru

19.08.2014 u 16:00

Bionic
Reading

Potrage za troje nestalih hrvatskih državljana, dvoje na splitskom i jednim nestalim mladićem na zadarskom području do sada su bez rezultata, priopćeno je danas iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture

Prva potraga na splitskom području započela je 16. kolovoza u večernjim satima nakon što je u Središnjicu zaprimljena dojava o sudaru glisera i jet ski-a, 400 metara od obale otoka Čiova.

Tom se prilikom iz dosad još neutvrđenih razloga hrvatski državljanin J.G. (rođen 1973. godine), upravljaljući jet ski-em, zabio u gliser za prijevoz turista kojim je upravljao hrvatski državljanin P.O., te odmah nakon sudara nestao.

Na gliseru se, u trenutku sudara, uz voditelja nalazilo još dvoje članova posade i pet putnika, od kojih nitko nije ozlijeđen. Pokrenuta je koordinirana akcija traganja i spašavanja za nestalim za kojima tragaju tri plovila Lučke kapetanije Split, plovila lučkih ispostava Trogir i Milna, dva plovila Pomorske policije i helikopter hrvatske Obalne straže.

Podmorje po prilično otežanim vremenskim uvjetima pretražuje pet ronilaca Specijalne postrojbe Pomorske policije Split, dok se putem obalne radio postaje Split redovito upućuje obavijest o potrazi za nestalima svim sudionicima pomorskoga prometa na splitskom plovnom području, no potraga je za sada jš uvijek bez rezultata.


Druga potraga za nestalom osobom u moru na splitskome području pokrenuta je jučer u 7.20 sati kada je Lučka ispostava Hvar obavijestila Središnjicu o dojavi mještana Svete Nedjelje na Hvaru o nestaloj muškoj osobi.

Hrvatski državljanin F.M. (rođen 1974.)
nestao je 17. kolovoza u popodnevnim satima na poziciji zapadno od Svete Nedjelje, gdje su na obližnjim stijenama lokalne plaže pronađene njegove osobne stvari. Odmah po dojavi pokrenuta je koordinirana akciju traganja za nestalim, te su u potragu isplovili brodovi Lučke Kapetanije Split, Lučke ispostave Milna i brod splitske Pomorske policije.

Na zadarskom području nadzora plovidbe Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru sa nadležnom Lučkom kapetanijom Zadar i Pomorskom policijom jučer je koordinirala posljednju etapu traganja za nestalim hrvatskim državljanom sa zadrskog područja P.G. (rođenom 1989.) čije su osobne stvari pronađene u predvečerje 10. kolovoza u njegovoj brodici nedaleko mjesta Ždrelac.

Pregledano je šire područje potrage, no nažalost bez rezultata te je stoga jučer obustavljena akcija traganja, a za nestalim će se nadalje tragati u okviru redovnoga nadzora sigurnosti plovidbe na zadarskom plovnom području.