Crna kronika MEĐUNARODNA SURADNJA

Hrvatski sudac ispituje Jocu Amsterdama

  • Autor: tportal.hr
  • 7.9.2009 10:31:15
  • 7.9.2009 10:00:30

Hrvatski specijalni tužitelj i istražni sudac danas će u Centralnom zatvoru u Beogradu ispitati Sretena Jocića, poznatijeg kao Joca Amsterdam, o njegovoj umiješanosti u ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića

BEOGRAD - Jocićev odvjetnik Veljko Delibašić potvrdio je da će njegov klijent danas biti saslušan. 'Jocića će u okviru međunarodne kazneno-pravne pomoći u svojstvu svjedoka saslušati istražni sudac Posebnog odjela Okružnog suda u Beogradu, pred kojim se protiv njega vodi istraga za ubojstvo Pukanića', rekao je Delibašić, piše srbijanski Press.

Suđenje za ubojstvo Bombaša

Jociću je u utorak zakazan nastavak suđenja za poticanje na ubojstvo Gorana Marjanovića, zvanog Goksi Bombaš. Jocić je optužen da je Miodragu Prodanoviću i Bojanu Milosavljeviću platio 50.000 njemačkih maraka da ubiju Goksija i osobu s nadimkom Duca. Zbog ubojstva Goksija i njegove djevojke Marije Đorđević te ranjavanja nekoliko kolateralnih žrtava Milosavljević i Prodanović već su osuđeni na po 15 godina zatvora.

'Saslušanju u prostorijama beogradskog Okružnog zatvora prisustvovat će istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu, hrvatski specijalni tužitelj, kao i branitelji četvorice okrivljenih pred hrvatskim pravosuđem.'

Jocić je, prema ranijim izjavama njegovih odvjetnika, kategorično negirao sudjelovanje u ubojstvu Ive Pukanića, tvrdeći da mu je cijeli postupak montiran. Njegova obrana demantirala je i da je Jocić navodno pregovarao o tome da bude svjedok pokajnik.

Istražni sudac Županijskog suda proslijedio je molbu kolegama u Srbiji da Jocić bude saslušan kao svjedok u postupku protiv Luke i Roberta Matanića, Amira Mafalanija i Slobodana Đurovića. Istu metodu rada na razotkrivanju činjenica vezanih za Pukanićevu likvidaciju primijenili su i srbijanski istražni sudac i zamjenik specijalnog tužitelja, koji su u srpnju u Zagrebu prisustvovali svjedočenju Matanića, Mafalanija i Đurovića, piše Press.

Sreten Jocić sumnjiči se da je organizirao kriminalnu skupinu koja je u Zagrebu ubila vlasnika hrvatskog tjednika Nacional Ivu Pukanića i njegovog suradnika Niku Franjića. Jocić je uhićen 27. travnja u vili na Dedinju, unajmljenoj od obitelji Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još