UKINUTA PRESUDA SUDSKOJ SAVJETNICI

Bez kazne za 'uslugu' Jelaviću i Pripuzu

07.09.2009 u 09:58

Bionic
Reading

Županijski sud u Zagrebu drugi je put ukinuo presudu višoj sudskoj savjetnici u zemljišno-knjižnom odjelu zagrebačkog Općinskog suda Željki Majtanić, koja je proglašena krivom i osuđena na godinu i pol zatvora jer je u razdoblju od svibnja do 10. kolovoza 1999. godine tvrtki Palma, čiji su djelomični vlasnici bili Nikica Jelavić i Zoran Pripuz, nezakonito upisala vlasništvo nad vrijednim nekretninama u Klaićevoj ulici

ZAGREB - Drugostupanjski sud ukinuo je presudu i vratio predmet na ponovljeno suđenje samo desetak dana prije nego što je predmetu nastupila apsolutna zastara, pa je tako postupak protiv Majtanić obustavljen, a nitko neće odgovarati za nezakonito upisivanje vlasništva, piše Jutarnji list.

Majtanić je i u prvom postupku okončanom u svibnju 2006. proglašena krivom za zloupotrebu položaja i ovlasti i krivotvorenje isprava, a Županijski sud ukinuo je tu odluku navodeći da sud mora ponovo ispitati svjedoke iz zemljišno-knjižnog odjela o okolnostima kolanja spisa i načinu rada u Gruntovnici. Kada je ponovljeno suđenje započelo, tužiteljstvo je 24. siječnja 2008. godine promijenilo optužnicu i Majtanić se prema novoj izmijenjenoj optužnici teretilo za teže kazneno djelo, za što više nije bio nadležan Općinski kazneni sud nego Županijski sud. Međutim, kada je sutkinja Dubravka Čošić, koja je vodila taj predmet, spis proslijedila na Županijski sud, on se proglasio nenadležnim.

Naime, prema Zakonu o kaznenom postupku, nakon što je već jednom okončan kazneni postupak, a tužiteljstvo se nije žalilo na prvostupanjsku odluku, sud nije ovlašten prihvatiti izmijenjeni činjenični opis i pravnu oznaku djela ako ona ide na štetu okrivljenika. I Vrhovni sud je svojom odlukom od 20. siječnja 2009. godine potvrdio da je spis ipak u nadležnosti Općinskog kaznenog suda. 'Sud nije ovlašten prihvatiti izmijenjeni činjenični opis i pravnu oznaku od 24. siječnja 2008, već je dužan za ponovno suđenje uzeti prijašnje optuženje', stoji u odluci Vrhovnog suda.

Sutkinja Čošić je postupila prema nalogu Vrhovnog suda i Majtanić ponovno osudila prema starom optuženju. No viši sud opet joj je ukinuo presudu, navodeći da je trebala voditi postupak po novom optužnom aktu podnesenom 24. siječnja 2008, odnosno navodeći da je vodila postupak na temelju optužnog akta koji ne egzistira jer ga je državni odvjetnik izmijenio! Radi se o pet zgrada i dvorištu u Klaićevoj 60 i 62 površine 1441 četvorni metar koje je, prema nepravomoćnoj presudi, Majtanić prepisala na poduzeće Palma tako što je, iako u Općinskom sudu nije bio zaprimljen prijedlog za parcelacijom s urednim dokumentima, iskoristila već postojeći zemljišnoknjižni predmet i u rubriku za ime stranke i sadržaj prijedloga upisala Palma i parcelacija. Kada je nezakonito postala vlasnikom nekretnine, Palma je zgrade prodala tvrtki Cioniz u vlasništvu Petra Pripuza.