POTRAGA ZASAD OBUSTAVLJENA

Hrvatski alpinist nestao u lavini pri usponu na Khan Tengri

28.07.2014 u 21:34

Bionic
Reading

Jedan je hrvatski alpinist nestao u lavini, a dvoje je spašeno u nedjelju pri pokušaju uspona na vrh Khan Tengri na razmeđi Kirgistana, Kazahstana i Kine, potvrdilo je u ponedjeljak Hini Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Njihovu nesreću za RTL-u Danas prokomentirao je najpoznatiji hrvatski alpinist i putopisac Stipe Božić

Nesreća se dogodila tijekom pohoda na Khan Tengri, vrh viši od sedam tisuća metara.

'Na ledenjaku je bila skupina od 11 ljudi, od čega troje hrvatskih državljana', doznaje se iz ministarstva.

Nestao je Krešimir Milas, dok je Rene Lisac zbog pothlađivanja hospitaliziran, a potom i pušten iz bolnice, a alpinistica Vedrana Simičević ostala je na ledenjaku i čeka evakuaciju, pojasnila je glasnogovornica ministarstva Danijela Barišić.

Hrvatska u Kirgistanu nema veleposlanstvo, te je ministarstvo u kontaktu s delegacijom EU-a i njemačkim veleposlanikom u Biškeku, kao i s Vedranom Simičevic, rekla je Barišić, dodajući da im je organiziran transport od glečera do Biškeka i izdavanje potrebnih dokumenata. 'Još nije poznato kada će krenuti prema Hrvatskoj'.

Voditelj HGSS-a Vinko Prizmić u telefonskom razgovoru za Hinu kazao je da je u nedjelju oko 19 sati došlo do lavine koja je jednog alpinista zatrpala u ledenjačkoj pukotini pri pokušaju uspona.

Potraga je prekinuta zbog lošeg vremena, ali bi u utorak lokalni spasioci trebali ponovno pokušati sondama pronaći Milasa jer je 'moguće da je taj iskusni alpinist još uvijek živ', rekao je Prizmić, pojasnivši da je ledenjačka pukotina zapravo procijep koji je zatrpala lavina stvorivši ledeni čep te je u njemu moguće preživjeti.

Božić: Što vrijeme više teče, sve je manje nade da će naš Krešo biti živ...


Jeste li poznavali hrvatsko-slovensku ekipu koja je krenula u osvajanje, kako ga zovu, Vladara neba?

'Većinu alpinista sam poznavao i znam da su mladi alpinisti za koje se još uvijek nadam da će krenuti mojim stopama i ostvariti snove da se popnemo tamo gdje još nismo bili'.

Govori se da je to jedna od najopasnijih planina. Koliko je zahtjevan uspon, uz činjenicu da su se odlučili na najteži način uspona - tzv. alpski?

'Ona jest najljepša, pa možda zato i teža. Smjer koji su izabrali je težak, ali su se oni i pripremali dovoljno dobro i dugo da to obave. Zbog toga su i bili u Alpama ovo ljeto. Ali, eto, kaže se - ljudi snuju, a bogovi odlučuju. To se dogodilo iznenada i između 40 alpinista koji su tuda prolazili dogodilo se baš njima'.

Čini se da se nesreća dogodila u ranoj fazi penjanja iznad baznog logora. Ekipa je iskusna - mogu li se takve nesreće uopće spriječiti?

'Mogu se spriječiti tako da ostanemo kod kuće i ne idemo nikamo. Čovjek je stvoren za kretanje, a u tom kretanju nema savršenstva i normalno je da se događaju i nesreće'.

Popeli ste se na najviše vrhove svijeta, gledali smrti u oči, izgubili prijatelje - prošli ste sve što hrvatsko-slovenska ekipa upravo proživljava. Kako se s time nositi?

'Mogu si zamisliti kako se osjećaju. Imao sam i ja dosta neugodnih iskustava i mislio sam da kad se nešto dogodilo da ništa neću preživjeti. Međutim, čovjek sve preživi, osim vlastite smrti, naravno. Kasnije vrijeme rane liječi i mi alpinisti koji preživimo nekako u čast našim prijateljima trebamo nastaviti njihov san. Jer oni su sanjali doći na neki vrh, a na nama je da taj san ostvarimo'.

Potraga je zasad obustavljena. Što predviđate kako će se odvijati sutra?

'Sutra će se potraga nastaviti. Tamo imamo prijatelje iz drugih ekspedicija. To nije velika nadmorska visina, ali uz oprez nadam se da će nešto i naći. Doduše, što vrijeme više teče, sve je manje nade da će naš Krešo biti živ', kazao je Stipe Božić za RTL Danas