UHIĆENI RUMUNJI

Krali gorivo od usnulih kamiondžija

28.07.2014 u 18:28

Bionic
Reading

Dvije skupine s po četiri Rumunja uhićene su nakon što su na odmorištima uz autocestu A3 u više navrata organizirano krali gorivo iz parkiranih kamiona dok su njihovi vozači spavali, pa ga potom pretakali u svoje kamione i za to dobivali novac od svojih poslodavaca

Brodsko-posavska policija izvijestila je danas kako se prva skupina od četiri Rumunja (26, 36, 37 i 55 godina) sumnjiči da je prije četiri dana iza ponoći kod odmorišta Dragalić iz nezaključanog rezervoara kamiona BiH registracija ukrala oko 500 litara goriva, a 37-godišnjaka iz te skupine za još tri krađe.

Prva se dogodila sa srijede na četvrtak na odmorištu kod Sredanaca, gdje je iz kamiona srbijanskih oznaka navodno ukrao 750 litara goriva i rezervni kotač. Istu noć je na odmorištu Staro Petrovo Selo 850 litara goriva ukrao iz drugog srbijanskog kamiona, a na području Sisačko-moslovačke županije iz bosanskohercegovačkog kamiona još 350 litara.

Drugu skupinu lopova činila su četiri Rumunja u dobi od 26, 27 (dvojica) i 34 godine. Dugoselski policajci uhitili su ih pod sumnjom da su u noći prošloga četvrtka na odmorištu kod Sredanaca iz dva kamiona bugarskih i slovenskih registracija ukrali 700 litara goriva.

Zamjenik načelnika PU brodsko-posavske Ivica Ostrun rekao je na konferenciji za novinare kako su Rumunji također vozači kamiona koji su od svojih poslodavaca dobivali novac za gorivo, kojim su se na putu u inozemstvo opskrbljivali iz tuđih kamiona. "Parkiraju se uz drugi kamion i dok njegov vozač spava, uz pomoć ugrađene pumpe pretoče gorivo u svoj kamion", rekao je Ostrun. Osim ugrađenih pumpi kod lopova su pronađena i kliješta za sječu lokota na rezervoarima te crijeva za pretakanje.

Ostrun je napomenuo i da ovakva praksa rumunjskih kradljivaca goriva nije ograničena samo na Hrvatsku, jer su slične pojave zabilježene i u Španjolskoj te drugim zemljama. Zbog načina na koji kradljivci djeluju policija drži otvorenom i mogućnost da se radi o organiziranom kriminalu.

Policija nastavlja nadzirati autocestu, a bolji nadzor trebala bi olakšati i saznanja dobivena tijekom ove dvije istrage.