AFERA U VARAŽDINU

Bivša HNS-ovka optužena za izvlačenje novca

25.07.2014 u 20:32

Bionic
Reading

Zbog izvlačenja novca iz Gradskih bazena Varaždin putem gotovo 300 ugovora sklopljenih sa studentima koji ugovorene poslove uopće nisu obavljali, varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv bivše ravnateljice Natalije Žetko i još šestero što bivših, što aktualnih zaposlenika spomenute varaždinske gradske ustanove

Bivšu ravnateljicu Gradskih bazena, HNS-ovu vijećnicu i članicu varaždinskog poglavarstva Nataliju Žetko, koja je optužena za zlouporabu položaja i ovlasti, zatim utaju poreza te krivotvorenje službene isprave, tereti se da je od 2006. do 2011. godine, uz sudjelovanje ostalih okrivljenih zaposlenika ustanove, pribavila 278 ugovora za rad sa studentima kojima je isplaćen novac za rad koji oni uopće nisu obavili. Inače, Žetko je u medijima u više navrata predstavljena kao 'Čačićev kadar'.

Usprkos potonjem, trećeokrivljena Ljiljana Golić Domislović, bivša djelatnica računovodstva Gradskih bazena i vijećnica varaždinske Županijske skupštine, upisivala u ugovore da je posao po ugovoru uredno obavljen, pa je studentskom servisu tijekom šest godina isplaćen iznos veći od 1,5 milijuna kuna, od čega je odabranim redovnim studentima proslijeđen iznos veći od 1,3 milijuna kuna. Taj su novac, nakon što su zadržali 'nagradu' od deset posto, studenti zatim vraćali u Gradske bazene, točnije predavali Ljiljani Golić Domislović, kao i petookrivljenom Nikoli Joziću i šestookrivljenom Velimiru Mudrom koji se terete za pomaganje u utaji poreza. Potonji su, prema optužnici, platili obveze Gradskih bazena u ukupnom iznosu većem od 230 tisuća kuna, dok su ostatak od milijun kuna Žetko i Golić Domislović zadržale za sebe te međusobno podijelile.

Iznos isplaćen servisu, kako se navodi u optužnici, Gradski bazeni su prikazali kao rashod poslovanja pa nije obračunat ni plaćen porez na dobit, a na iznos plaćenih obveza nije obračunat ni plaćen porez na dohodak čime je državni proračun oštećen za više od 340 tisuća kuna.

Nataliju Žetko, koja je nakon Gradskih bazena posao dobila u HEP-ovom odjelu za rekreaciju u vrijeme predsjednika uprave Zlatka Koračevića, tereti se da je krajem 2006. godine zatražila od Dijane Golić Domislović da naloži recepcionarima na bazenima da usluge koje pruža ustanova naplaćuju putem paragon blokova, bez evidentiranja kroz registar kasu, što je ona i učinila. Tako su recepcionari od 2007. do 2009. putem tih blokova naplatili više od 700 tisuća kuna, od čega iznos od gotovo 650 tisuća kuna nisu evidentirali kroz registar kasu kao prihod ustanove.

Od tog iznosa, prema optužnici, Žetko i Golić Domislović zadržale su i međusobno podijelile više od 475 tisuća kuna, dok je dio neevidentiranog prihoda u iznosu većem od 70 tisuća kuna utrošen za potrebe poslovanja ustanove i restorana na bazenu, dok je iznos od gotovo 100 tisuća kuna predan šestookrivljeniku koji je njime plaćao obveze ustanove. Na neevidentirani prihod ustanova nije platila porez na dodanu vrijednost niti porez na dobit, kao niti porez na dohodak od nesamostalnog rada, čime je državni proračun oštećen za više od 230 tisuća kuna.

Osim Jozića i Mudrog, za pomaganja u utaji poreza tereti se i bivši djelatnici Gradskih bazena Željka Čengić i Lidija Kojdić, ali iz priopćenja Županijskog državnog odvjetništva nije jasno na temelju čega. Isto tako nejasno je što se dogodilo sa studentima koju su zadržavali za sebe deset posto od iznosa ugovora, iako ugovorene poslove uopće nisu obavljali.