MOMENTO DEMENTO

Umro Samoborac, nestala Francuskinja, 'pala' hrpa LSD-a

23.07.2014 u 17:10

  • +8

Momento Demento Psychedelic festival

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac

Bionic
Reading

Preminuli Samoborac, nestala djevojka iz Francuske za kojom se traga na ogulinskom području te jedna od najvećih pojedinačnih zaplijena LSD-a u Hrvatskoj, crni je rezime festivala psihodelične glazbe održanog u Primišlju, doznaje se u karlovačkoj policiji

Nestala Francuskinja Anne-Cecile Pinel ima 23 godine, kestenjastu kosu i velike zelene oči, visoka je 168 centimetara i sitnije je tjelesne građe. Zadnji put je viđena 21. srpnja oko devet sati, na festivalu u Primišlju, a njen je kamper pronađen u mjestu Tržić kod Ogulina. HGSS je izvjestio da je sinoć pokrenut protokol lociranja njena mobitela, dok na stranici evidencije nestalih osoba stoji da na lijevom boku ima tetovažu u obliku molekula, a na licu puno madeža. Zbog poteškoća sa sluhom na oba uha nosi slušne aparate.

Za preminulog 51-godišnjeg Samoborca u policiji kažu da obdukcija nije pokazala tragove nasilja, ali se još čeka toksikološko vještačenje.

Voditelj Odjela kriminaliteta droga Vlatko Cegur i detektiv tog odjela Danijel Bjelivuk novinarima su predstavili više vrsta zaplijenjenih droga među kojima je najznačajniji pronalazak 1.400 doza LSD-a, što je jedna je od najvećih pojedinačnih zapljena te vrste droga u Hrvatskoj.

Osim LSD-a pronađenog kod Nizozemca, zaplijenjeno je i 438,9 grama marihuane, 10 jointova, 83 grama hašiša, 17 grama amfetamina, sedam grama droge MDMA, a zanimljivo je, rekao je Cegur, da su pronađeni i tekući MDMA, LSD i ecstasy, hašišovo ulje i manja količina drugih droga poput gljive psihocipe, meskalina, čanga te ketamina 'Special K' poznatog i kao droga za silovanje. Oduzete su i dvije digitalne vage što policiju upućuje na preprodavače.

Privedeno je 26 stranaca i dva hrvatska državljana. Četvero uhićenih kazneno su prijavljeni za proizvodnju i prodaju droga, dok će ostalih 24 zbog posjedovanja droge odgovarati prekršajno.

Troje stranih državljana je nakon privođenja bilo saslušano na tužiteljstvu pa su u suradnji s njihovim veleposlanstvima pušteni, sukladno međudržavnim sporazumima o pružanju pravne pomoći, a sudski će se postupci nastaviti.

Kazneno su procesuirani Nizozemac, Njemac, Francuz i Hrvat, dok su zbog posjedovanja novčano kažnjeni njihovi sunarodnjaci te gosti iz Španjojske, Brazila, Izraela, Austrije i Italije. Zajedno su u proračun uplatili 80.000 kuna kazni.

'O kvalitetnom radu policije govori podatak da je nizozemski državljanin, koji je zatečen s 1.400 doza LSD-a, uhićen samo tri sata nakon što je došao na festival. Važno je da je poslana jasna poruka da se ljudi mogu doći zabavljati u Hrvatsku, ali da će nezakonito ponašanje policija spriječiti', zaključio je Cegur.

Momento-demento festival psihodelične glazbe i umjetnosti održan je u Primišlju kod Slunja od 15. do 21. srpnja, a više od 95 posto posjetitelja bili su stranci.