DIVLJAŠTVO U POREČU

Ministar posjetio pretučenog turista i ponudio pomoć obitelji

22.07.2014 u 14:09

Bionic
Reading

Nizozemski turist M. Rollemana (38) boravak u Poreču zacijelo će dugo pamtiti, no, nažalost, po neugodnom događaju. Naime, nakon što je u nedjelju izveo obitelj na večeru u mediteranski restoran Bijeli san u Poreču, završio je s teškim ozljedama glave na KBC-u u Sušaku. U međuvremenu Ministar turizma Darko Lorencin posjetio je danas nizozemskog turista koji je dvaput uspješno operiran na KBC-u na Sušaku, gdje se i oporavlja od zadobivenih ozljeda, a prema riječima dr. Ante Lučeva koji ga je operirao, uskoro bi mogao biti pušten na kućnu njegu.

Policija je oko 20.20 sati zaprimila dojavu da je na Trgu Matije Gupca 4 u Poreču ozlijeđen 38-godišnji nizozemski državljanin, a nakon obavljenog očevida utvrđeno je da je 23-godišnji konobar napao Nizozemca na terasi ispred ugostiteljskog objekta.

Fizičkom obračunu 23-godišnjeg H. B., konobara i direktora restorana Bijeli san s gostom prethodio je verbalni sukob oko kašnjenja večere. Nizozemac je, naime, više puta prigovorio osoblju jer je večera jako kasnila, na što mu je rečeno kako može s obitelji slobodno otići ako ne želi sačekati da stigne naručena večera i da ne mora ništa platiti. Međutim, na odlasku konobar je ipak inzistirao da plate piće, što je izazvalo svađu, a osim teških riječi pale su i batine. Navodno, kolegi su priskočili u pomoć i drugi djelatnici restorana te se po gradu prepričava da je došlo i do cipelarenja Nizozemca, što policija nije potvrdila.

Nesretni Nizozemac pod kišom udaraca pao je na pod, a sve se događalo pred očima supruge i četvero djece te brojnih turista. S teškim ozljedama pretučeni Nizozemac hitno je prevezen u KBC Sušak, gdje je podvrgnut već dvjema operacijama.

'Zbog sumnje da je počinio kazneno djelo, nad 23-godišnjim konobarom provedeno je kriminalističko istraživanje te se protiv njega podnosi kaznena prijava u redovnom postupku', potvrdila je policija.

Ministar turizma Darko Lorencin je u razgovoru s Rollemanom izrazio žaljenje zbog nemilog događaja i pritom naglasio kako oštro osuđuje neprimjereno ponašanje prema našim gostima i turistima, a posebice fizičke obračune koji nikako nemaju mjesto u civiliziranom društvu, izvijestili su iz Ministarstva turizma.

Ministar Lorencin je Rollemanu također zaželio brz oporavak te izrazio nadu da neće percipirati Hrvatsku i njene građane kroz ovaj doista neprihvatljiv događaj. Kako je rekao, Hrvatska je poznata u svijetu kao sigurna zemlja s ljubaznim ljudima, a ovo je bio pojedinačni incident kojeg najoštrije osuđujemo. Ministar je razgovarao i sa suprugom ozljeđenoga te se stavio na raspolaganje za sve što bude potrebno, naglasivši da će im Ministarstvo turizma i sve druge hrvatske institucije izaći u susret.