MITO OD 100.000 EURA

USKOK proširio istragu protiv Marine Lovrić Merzel

21.07.2014 u 13:51

Bionic
Reading

USKOK je na temelju rezultata istrage te kaznene prijave PNUSKOK-a donio rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv troje hrvatskih državljana (1963., 1958., 1979.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita te pranja novca, priopćeno je na web stranicama USKOK-a. Radi se sisačko-moslavačkoj županici Marini Lovrić Merzel, velikogoričkom poduzetniku Željku Žužiću te županičinu nećaku Daliboru Rožankoviću

USKOK sumnja da je Lovrić Merzel, kao županica Sisačko-moslavačke županije, od lipnja do listopada 2011. godine, u Sisku, nakon što je Županijska skupština donijela odluku o prodaji 57,33 posto poslovnih udjela Županije u društvu Ceste Sisak, od Željka Žužića, kao stvarnog vlasnika trgovačkog društva IGM Turopolje, zatražila da joj isplati 100.000 eura mita kako bi toj tvrtci, bez obzira na druge zainteresirane kupce i mogući interes udjeličara društva s pravom prvokupa, osigurala stjecanje navedenih poslovnih udjela. Nakon što joj je Žužić predao tražen iznos od 100.000 eura Lovrić Merzel je, izmjenom dogovorenih uvjeta ugovora, osigurala zaključenje ugovora o prodaji i prijenosu poslovnih udjela Žužićevoj tvrtci, objašnjavaju u USKOK-u, doduše ne navodeći imena.

Kako bi prikazala da je novac koji je dobila kao mito stekla na zakonit način, Lovrić-Merzel je, tvrdi dalje USKOK, tijekom 2012. godine sa svojim nećakom Daliborom Rožankovićem, koji je znao da je novac stečen kaznenim djelom, dogovorila da će na njegovo ime kupiti i urediti te formalno upisati nekretninu u Zadru, no da će ona biti stvarna vlasnica. Sukladno dogovoru, sisačka je županica od primljenog iznosa od 100.000 eura za 680.074,65 kuna kupila stan u Zadru površine 85,40 metara kvadratnih s kućnim vrtom i dva parkirna mjesta, čiji je formalni vlasnik njezin nećak, a preostalim iznosom platila je unutarnje uređenje stana.

USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu predložio određivanje privremene mjere zabrane otuđenja i raspolaganja navedenom nekretninom radi osiguranja oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom.