DEKANU DVOSTRUKA PLAĆA

Zbog zloporabe položaja prijavljeni bivši čelnici gospićkog Veleučilišta

15.07.2014 u 21:30

Bionic
Reading

Zbog sumnje da su zlorabili položaj i ovlasti kao odgovorne osobe gospićkoga Veleučilišta i bivšem dekanu omogućili da nezakonito stekne 115 tiusuća kuna, policija je podnijela kaznene prijave protiv bivšeg predsjednika Upravnog vijeća, sadašnjeg gradonačelnika Gospića Petra Krmpotića, bivšeg dekana Branislava Šutića (48) te prodekana za financije i šefice računovodstva

Ličko-senjska Policijska uprava objavila je da je kriminalističkim istraživanjem 'nad odgovornim osobama jedne obrazovne ustanove s područja Gospića' utvrđena osnovana sumnja da je 46-godišnjak kao predsjednik Upravnog vijeća od 1. siječnja 2012. do 19. ožujka 2013. omogućio 48-godišnjaku nezakonito stjecanje imovinske koristi od najmanje 115 tisuća kuna, isplaćenih na temelju nezakonito donesenog ugovora o radu i odluke o plaći, u čemu su mu pomagali 62-godišnjak i 38-godišnjakinja kao članovi Upravnog vijeća, a na kazneno djelo ih je poticao 48-godišnjak - upravitelj te obrazovne ustanove.

Predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta Nikole Tesle, ujedno i član Glavnog odbora SDP-a Hrvatske i vijećnik gospićkoga Gradskog vijeća Nikola Maras potvrdio je za Hinu da se prijava odnosi na to veleučilište. Rekao je da su osumnjičenici njegov prethodnik, trenutačni gradonačelnik Gospića i predsjednik Gradske organizacije HDZ-a 46-godišnji Petar Krmpotić, 62-godišnji prodekan za financije i član Upravnog vijeća Mehmed Alijagić, 38-godišnja voditeljica računovodstva i tadašnja članica Upravnoga vijeća Slavica Netahli te bivši dekan tog veleučilišta i ravnatelj Nacinalnog parka Plitvičkih jezera, sada predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Otočca Branislav Šutić (48).

Maras dulje od godinu dana javno tvrdi kako je Branislav Šutić potaknuo preostalo troje da mu omoguće da dobiva punu plaću na Veleučilištu iako je istodobno dobivao punu plaću kao djelatnik Javne ustanove Nacionalnog parka Plitvičkih jezera.

'On je imao ugovor na takozvani kumulativni radni odnos s pravom da 80 posto osobnog dohotka prima u Nacionalnom parku, a 20 posto kao dekan Veleučilišta, ali je na osnovi tog ugovora ostvarivao punu plaću po koeficijentu 3.3 kao dekan, a vjerojatno i punu plaću na Plitvicama, pa je ta šteta za državu, kako je izračunala policija, najmanje 115.000 kuna. Sad stvar preuzima DORH pa vjerujem da će istražiti i razdoblje prije 2012. godine', rekao je Maras.

Maras je na čelu Upravnog vijeća od rujna 2012. i od tada, dodao je, traži dokumentaciju i javno upozorava na moguća kaznena djela, a sada je policija utvrdila osnovanu sumnju da su ona učinjena.

U ožujku je Branislav Šutić razriješen dužnosti dekana, a obnašatelj te dužnosti je Aleksandar Skendžić. Maras je rekao da rade na unapređenju zakonitosti rada Veleučilišta te da im je uvođenje reda 'maksimalno otežala situacija koju su zatekli'. Po starim odredbama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, istaknuo je, Upravnom vijeću nije bilo dopušteno da izravno smijeni dekana, već je to mogla učiniti samo većina u Stručnom vijeću, ali je ono odbilo dva zahtjeva Upravnog vijeća da to učini.