DRAMA U OSIJEKU

Vatrogasci hlade spremnike plina koji nisu eksplodirali

05.07.2014 u 07:55

  • +3

Eksplozija u Osijeku

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjić

Bionic
Reading

Brojne i snažne eksplozije petnaestak minuta tresle su Osijek i okolicu nešto poslije tri sata ujutro, a većina stanovnika obližnjeg Antunovca bila je na nogama

Crvenjelo se nebo i sukljao dim iz zapaljene punionice plina Croduxa, u vlasništvu generala Ivana Čermaka, u industrijskoj zoni Općine Antunovac, nekoliko kilometara južno od grada.

Punionica plina veličine petstotinjak četvornih metara u potpunosti je uništena u plamenu i brojnim eksplozijama plinskih boca za industriju i domaćinstva. Stotine su odletjele u zrak, a niz eksplozija podsjetio je Antunovčane i Osječane na najžešće topovske i minobacačke napade otprije 22 godine. Boce su eksplodirale zbog plamena čiji se uzrok još utvrđuje, a požar je stavljen pod nadzor intervencijom pet vatrogasnih vozila Javne vatrogasne postrojbe iz Osijeka.

Sreća je što nisu eksplodirala i dva pozamašna spremnika plina u blizini punionice, jer tada više vjerojatno ne bi bilo ni antunovačke Industrijske zone, jedne od najpopunjenijih i najuspješnijih u Osječko-baranjskoj županiji. Čudo je što su okolne hale dobro izdržale udare iz Croduxove punionice, a na obližnjem skladištu i uredskim objektima Perutnine Ptuj, nisu razbijena ni prozorska stakla, rekao nam je načelnik Općine, Ivan Anušić.

I dalje vatrogasci Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Osijek s tri mlaza raspršene vode čuvaju požarište i hlade dva položena spremnika plina propan-butana, oba zapremine od 80 prostornih metara plina, kako ne bi bili izloženi toplini.'Da su oni noćas eksplodirali, ni kilometar oko njih ne bi bilo sigurno', rekao nam je Boris Banjan, zapovjednik vatrogasne postrojbe.Eksplodiralo je, kaže, nekoliko stotina boca. Neke su samo oštećene i deformirani su im plašt i ventil, pa plin još mjestimično curi.

Mjerni uređaji na manjim spremnicima plina istopili su se, oštećene su instalacije i uređaji prema punionici plina, izgorio je i jedan kamion s plinskim bocama. Raspršenom vodom i dalje se nastoji smanjiti istjecanje i spriječiti koncentriranje plina.Požar je krenuo u manipulativnom prostoru same punionice, gdje se izdaju boce za komercijalnu upotrebu. Prema izjavi dežurnog radnika, problem je nastao kada po svemu sudeći nije dobro učvrstio glavu ventila na boci, pa kada je pustio plin, iskočio je cijeli sklop i prostor se ubrzano počeo puniti plinom. Radnik je pokušao doći do konzole kako bi zatvorio ventil, ali nije uspio, pa je pobjegao. U međuvremenu je, najvjerojatnije na nekim strujnim krugovima, došlo do iskrenja, što je prouzročilo požar. Ubrzo se zapalio i plin koji je izbijao iz cijevi te grijao okolne boce koje počele pucati.

U prostoru je dovoljno 5-6 posto plina da u slučaju iskrenja dođe do požara i eksplozije.Oštećeno je i dvadesetak kamiona Perutnine Ptuj koji su bili parkirali uz žičanu ogradu s Croduxom. Nekima su se istopili ili od topline izobličili žmigavci, neki su oštećeni krhotinama boca, a nekoliko krhotina palo je i na krov zgrade Perutnine, pa se sada provjeravaju moguća oštećenja. Boce su letjele i po 200 metara od punionice i gorjele su, no na sreću padale su u blizini različitih objekata i vozila, ali ništa nije znatnije oštećeno.Cestovni i željeznički promet bio je zatvoren do 5,30 sati, pa je potom ponovno otvoren.