SKANDAL U PULI

Roditelji već dvije godine bez uspjeha upozoravaju na pedofiliju u školi

03.07.2014 u 16:22

Bionic
Reading

Skupina roditelja učenica Medicinske škole u Puli u anonimnoj predstavki optužila je nastavnika informatike za 'pipkanje učenica' i seksualno uznemiravanje. Dotični nastavnik negira optužbe za pedofiliju te je i dalje zaposlenik škole, a slučajem su se 'pozabavili' policija i DORH

Pismo ogorčenih roditelja, naime, stiglo je u medije, ali i inspekciji resornog Ministarstva, čiji je djelatnik u posljednjih nekoliko mjeseci u dva navrata posjetio školu te obavio inspekcijski nadzor, no uprava škole oglušila se na njegove naloge.

Ravnateljica pulske Medicinske škole Gordana Ćoso, prema tvrdnjama roditelja, štiti nastavnika. Iako su je još prije dvije godine upoznali s njegovim navodno nemoralnim ponašanjem prema učenicama, ravnateljica nije ništa poduzimala kako bi zaštitila djecu, a roditelje je posebno ogorčilo kad se profesor nakon podužeg bolovanja ponovno vratio na posao u školu.

DORH: Nema elemenata za podizanje kaznene prijave

Općinsko državno odvjetništvo u Puli, donijelo je odluku kako u pulskoj Medicinskoj školi nema elemenata kaznenog djela te, stoga, ne podižu po službenoj dužnosti kaznenu prijavu protiv nastavnika kojeg roditelji sumnjiče za seksualno uznemiravanje više djevojčica. Iz pulskog ODO-a potvrdili su da su zaprimili posebno izvješće Policijske uprave istarske te da je ovakva odluka donesena s obzirom na utvrđeno tijekom provedenih izvida. 'Shodno utvrđenom, Medicinskoj školi Pula je upućen dopis kojim ju se izvješćuje da nisu utvrđeni elementi kaznenog djela, a također je i Službi prosvjetne inspekcije Ministarstva znanja, obrazovanja i sporta upućen dopis istovjetnog sadržaja', priopćeno je danas poslijepodne.

Prosvjetna inspekcija u kontrolnom nadzoru u travnju predložila je i razrješenje ravnateljice, budući da je propustila profesora poslati na procjenu psihofizičkog stanja i radne sposobnosti.

Sa slučajem je upoznata i pročelnica Upravnog odjela za sport, obrazovanje i tehničku kulturu Istarske županije Patricia Smoljan, koja nam je potvrdila da je i službeno zatražena smjena ravnateljice Ćosić.

Županijskom odjelu za sport, obrazovanje i tehničku kulturu, po pitanju smjene ravnateljice koja štiti mogućeg pedofila zaposlenog u školi, ruke su praktično vezane jer, prema riječima pročelnice Smoljan, odluka o razrješenju ravnateljice u nadležnosti je ministra.

RODITELJI MOGU NASTAVNIKA KAZNENO PRIJAVITI

'S obzirom da se kazneni progon za kazneno djelo spolnog uznemiravanja iz čl. 156. st. 1. Kaznenog zakona može pokrenuti samo na prijedlog oštećenika, kaznenu prijavu mogu podnijeti roditelji ili učenici koji smatraju da je na njihovu štetu odnosno štetu njihove djece počinjeno kakvo kazneno djelo nadležnom Državnom odvjetništvu', pojasnili su iz pulskog ODO-a.


'Anonimno pismo roditelja zaprimljeno je u Upravni odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu 1. srpnja 2014. godine. Odjel je upoznat sa situacijom u Medicinskoj školi Pula, provedenim inspekcijskim nadzorom i prijedlogom prosvjetne inspekcije za razrješenjem ravnateljice gospođe Gordane Ćoso, upućenim Ministru', potvrdila je županijska resorna pročelnica.

'Do današnjeg dana iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta nismo dobili Odluku ministra', tvrdi Smoljan upućujući nas da se 'za sva ostala pitanja' obratimo Službi prosvjetne inspekcije ministarstva.

S druge strane, u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta napominju da je uvjet za suspenziju nastavnika taj da je protiv njega pokrenut kazneni postupak za navedeno djelo.

'Do danas, unatoč više pisanih upita, iz Državnog odvjetništva nije odgovoreno je li kazneni postupak protiv dotičnog nastavnika pokrenut', kažu u resornom ministarstvu.

Iz DORH-a se po tom pitanju još nisu očitovali, no potvrdili su da su zaprimili upit i iz više medijskih kuća te obećali odgovoriti.